Vágólapra másolva!
Volt olyan nap, amikor egymás után Roger Federerrel, Rafael Nadallal, Stanislas Wawrinkával majd Novak Djokoviccsal edzett. Fucsovics Márton a londoni teniszvébén segített felkészülni a sztároknak, akik közül Nadal annyira megizzasztotta, hogy többször is pólót kellett cserélnie, Djokovic pedig ragaszkodott ahhoz, hogy ő melegítse be. A magyar teniszező szerint az utóbbi években nem jó emberekkel vette körül magát, de négy-öt éven belül szeretne versenyre kelni a top 10-es játékosokkal.

Rafael Nadal, Novak Djokovic, Roger Federer, többek között ezekkel a sztárokkal edzhetett együtt Fucsovics Márton a hétfőn véget ért ATP tenisz-világbajnokságon. A világ legjobb játékosait (Andy Murray sérülés miatt nem indult) felvonultató vébén egyedül Juan Martin Del Potróval és Richard Gasquet-val nem tréningezett a 21 éves magyar teniszező, aki az Origónak elmondta, hogy a meccsek előtti, úgynevezett beütésnél fél órát, a délelőtti és a délutáni edzéseken pedig egy-másfél órát ütögetett a sztárokkal.

"Nem hiszem, hogy tudták, ki vagyok, mivel előtte csak a francia Jo-Wilfried Tsongával ismertük egymást személyesen, aki tartalékként volt ott, vele sokat is beszélgettem, de mindenkivel, az edzőkkel és a kísérőtagokkal is kölcsönösen bemutatkoztunk egymásnak" - kezdte Fucsovics az élménybeszámolót.

Fucsovics sokat beszélgetett Tsongával Forrás: Fucsovics Márton

"Az edzők irányításával végeztük, amit kértek. Az elején mindig könnyű átmozgatást, különböző játékelemeket gyakoroltunk, aztán egyre gyorsabb labdameneteket játszottunk. Igyekeztem a lépést tartani gyorsaságban, pontosságban. Összességében viszont a Rafael Nadallal való ütögetés volt a legintenzívebb számomra. Ő köztudottan erőteljesen mozgatja az ellenfeleket a pályán, így volt, hogy két-három pólót is váltani kellett az edzés közben, egyszóval kemény volt" - mesélte Fucsovics.

Roger Federernek speciális kérései is voltak. "Amikor először játszottunk, bevallom, egy kicsit meg voltam illetődve. Szervánál kérte, hogy amikor én adogatok, először ne üssem meg nagy sebességgel a labdát, inkább csak pontosan helyezzem, lehetőleg a vonalak mellé, hogy a returnökre minél stabilabban oda tudjon állni, és abból egyből pontot érő ütést tudjon indítani. A későbbiekben fokozatosan emelni kellett az adogatás sebességén, aztán ő adogatott ugyanígy, én meg returnöztem. Így minél erősebben jön egy szerva, koncentrálnod is egyre jobban kell, közben pörgeti az agyadat, az egész idegrendszeredet fokról fokra."

Balról jobbra: Oliver Tauma (Fucsovics edzője), Roger Federer és Fucsovics Márton Forrás: Fucsovics Márton

Fucsovics elmondta, hogy Wawrinka volt a legközvetlenebb a sztárok közül, aki először vett részt a vébén, de mindjárt elődöntőt is játszhatott. "Vele már az első napomon edzhettem, és egy óra játék után megállapítottam, hogy nagyon szimpatikus srác. A szerénysége nagyon megfogott, úgy ütöttünk mintha már régóta edzőpartnerek lennénk, és a játékstílusa is nagyon közel áll hozzám. Novák Djokovic szintén nagyon közvetlen, mindig jókedvű a pályán, sokat poénkodik. Jópofa volt, amikor az angolon kívül egymás anyanyelvén - ő magyarul, én pedig szerbül - is megszólaltunk."

Ütögetés Djokoviccsal:

Volt olyan nap Londonban, amikor a magyar teniszező a délutáni meccs előtt Federerrel edzett Queensben, aztán az O2 Arénában Nadallal, majd este Wawrinkával és Djokoviccsal. "Az edzőpartnerek úgynevezett kiszolgálói a játékosoknak, próbáltam segíteni őket, hogy a meccseiken a legjobbat hozzák ki. Megtisztelő, ha esetleg meg voltak elégedve, mert akkor már jobb teniszező lettem" - fogalmazott Fucsovics.

Ragaszkodtak Fucsovicshoz

Fucsovics Márton edzője, Olivier Tauma szerint arra is jók voltak a londoni napok, hogy tanítványa lássa: nem lehet a rövidebb utat választani.

"Egy héten át minden nap testközelből láthattuk a sztárokat, és azt, hogy milyen irányban kell haladnunk. Azt hiszem, Marci rengeteg erőt és önbizalmat meríthet a londoni napokból. Érezhette, hogy jó ritmusban teniszezik, de azt is láthatta, hogy a cél eléréséhez nem lehet a rövidebb utat választani. A legfontosabb az, hogy a sztárok bizalmába férkőzött, és már ő is tudja, hogy képes velük játszani, a labda az ő ütőjéről is hasonlóan gyorsan megy. Eljutottunk odáig, hogy Wawrinka vagy éppen Djokovic ragaszkodott hozzá, hogy a meccsek előtti beütéseken Marci legyen a partnerük" - mondta a Kelet-Magyarország lapnak a francia szakember.

Tauma hozzátette: talán a felkészülési időszakban is lesz arra lehetőség, hogy Fucsovics Djokoviccsal együtt edzhessen, hiszen a szerb klasszis gyakran jár Monacóban, amely nincs messze attól a teniszakadémiától, ahol a magyar teniszező edz.
Djokovic elégedett volt Fucsoviccsal Forrás: Fucsovics Márton

A legmeglepőbb az volt a számára, hogy hatalmas felhajtás veszi körül a sztárokat, mégis két lábbal állnak a földön, és igazi hétköznapi emberekként viselkednek. Így, hogy Fucsovics testközelből tapasztalta, hogy a világ legjobbjai milyen szenzációs játékosok, adódik a kérdés, hogy mennyire van tőlük, van-e reális esély arra, hogy egyszer nemcsak edzőpartnerként, hanem versenyzőként is részt vehessen a világbajnokságon.

Nadal (jobbra) megizzasztotta Fucsovicsot Forrás: Fucsovics Márton

"Ezt nehéz így megítélni. A szervám sebessége, az erőnlétem, a technikai felkészültségem közel jár egy top 100-ban lévő játékoséhoz. Az idén voltak azért a szép győzelmek mellett csúnya vereségeim is, azon vagyok, hogy a jövőben egyenletesebb teljesítménnyel még közelebb kerüljek az elithez. Úgy látom most reálisnak, hogy négy-öt év kell ahhoz, hogy a top 10-zel versenyezhessek. Jövőre a 150. hely a cél, 21 éves vagyok, és változatlanul nagyon szeretem a teniszt, bár néhány éve, amikor hazajöttem Magyarországra, kaptam hideget-meleget. Nehéz időszaka volt ez az életemnek itthon, és sajnálom, hogy nem a megfelelő emberekkel vettem körül magam a teniszben és a magánéletben egyaránt" - mondta Fucsovics Márton, aki az év hátralévő részét a nizzai teniszakadémián tölti, februárig pedig csak egyszer, karácsonykor jön haza a családjához.

Exkluzív tartalmak Facebook-oldalunkon