Gyűlöli a füvet, mégis összejöhet a Serena Slam

Serena Williams, tenisz
FRANCE, Paris : US Serena Williams poses in the clockrooms with her dog chip next to the Suzanne Lenglen trophy following her victory over Czech Republic's Lucie Safarova at the end of the women's final match of the Roland Garros 2015 French Tennis Open in Paris on June 6, 2015. AFP PHOTO/POOL/CORINNE DUBREUIL
Vágólapra másolva!
Pályafutása hatodik wimbledoni sikerére, 21. Grand Slam-győzelmére és második Serena Slam-sikerére készül az amerikai Serena Williams. A hétfőn rajtoló angol nyílt teniszbajnokság előtt Rafael Nadal is bizakodik, bár csak a 10. kiemeltként kezd. Babos Tímea révén lesz magyar a főtáblán, és ismét a pálya felett köröz majd Rufus, a sólyom.

Hiába nyerte meg eddig ötször az angol nyílt teniszbajnokságot, az utolsó két nekifutás során komoly pofonokat kapott Serena Williams.

Azóta be is vallotta, gyűlöli a füves pályát,

de szeretné ismét felfedezni azokat az érzéseket, amelyek egykoron annyi sikerhez segítették.

"Az utóbbi időben borzalmasan teljesítettem ott, szeretnék végre valami extrát nyújtani. Hogy őszinte legyek, én sohasem szerettem a füvet, nem is tudom, hogyan lehettem Wimbledonban ötször is bajnok" – mesélte a Roland Garros-győzelem után.

Mi az a Serena Slam?

A világranglista vezetője arra készül, hogy a szakzsargonban csak Serena Slamnek nevezett teljesítményét megismételje a hétfőn elrajtoló 129. wimbledoni bajnokságon. Az Open-érában csak két teniszezőnő, Margaret Smith Court (1970) és Steffi Graf (1988) volt képes arra, hogy egy adott évben megnyerje mind a négy nagy tornát (sőt, a német játékos még a szöuli olimpia egyéni aranyérmét is) megnyerje. A férfiaknál egy játékosnak, az ausztrál Rod Lavernek sikerült, 1969-ben.

Serena Williams eddig húsz Grand Slam-tornát nyert egyéniben Forrás: AFP/Pool/Corinne Dubreuil

A Serena Slam hasonlóan nagy tett, négy nagy torna megnyerése egymás után, csak nem egy naptári éven belül. Az amerikai 2002–2003-ban megcselekedte már egyszer, akkor a Roland Garros, Wimbledon és a US Open után a következő évi melbourne-i viadalon is a legjobb lett, ráadásul mind a négy alkalommal a nővérét, Venust verte.

Ez a bravúr most ismét összejöhet, hiszen Serena a tavalyi US Open után idén se Ausztráliában, se Párizsban nem talált legyőzőre,

most már csak a füves pálya átkát kellene leküzdenie. 2012-es, eddigi utolsó wimbledoni sikere után egy évvel a negyedik fordulóban a német Sabine Lisicki, tavaly pedig a harmadik körben a francia Alize Cornet ellen búcsúzott.

Serena legnagyobb ellenfele saját maga

"Nem akarom, hogy az emberek állandóan arról kérdezzenek, mikor leszek képes egy naptári évben négy Grand Slam-tornát nyerni. Van egy Serena Slamem, és közel állok ahhoz, hogy megismételjem. Ez is elég ritka” – mondta nemrég. Az első fordulóban az orosz Margarita Gaszparjan ellen kezd, és kis szerencsével a második fordulóban Babos Tímea ellen láthatnánk (a világranglista-93. magyar első ellenfele a cseh Petra Cetkovska lesz), a negyedik körben pedig Venus is az útjába akadhat.

Serena Williams Forrás: AFP/Glyn Kirk

"Benne van a levegőben, hogy Serena ezúttal is ellenállhatatlan lesz, és megnyeri a hatodik címét az All England Clubban. Mert tudjuk, ha jó formában van, akkor sokkal jobb mindenkinél" – írta az ESPN sportcsatorna internetes oldalán megjelent elemzésében a 18-szoros Grand Slam-győztes Chris Evert.

Valóban, Serena legnagyobb ellenfele saját maga.

A riválisok közül az ötszörös GS-győztes Marija Sarapova 2004 óta nem tudta őt legyőzni, a kétszeres wimbledoni bajnok, jelenlegi címvédő Petra Kvítová az eddig hat egymás elleni mérkőzésből mindössze egyszer verte meg, míg az egykori világelső Viktorija Azarenka 19 meccsük során háromszor nyert ellene, és egyszer sem GS-tornán.

Djokovic a favorit, Federer a kihívó

A férfiaknál a világelső Novak Djokovic némi meglepetésre kikapott a svájci Stan Wawrinkától a Roland Garros döntőjében, ez idei 44. mérkőzésén a harmadik veresége volt. A 2015-ben öt tornagyőzelemnél tartó szerb játékos azóta nem vívott tétmeccset, ám remek idénye, illetve 2011-es és 2014-es wimbledoni címe egyértelmű favorittá teszi őt.

Legnagyobb vetélytársa a hétszeres győztes Roger Federer lehet, akit a tavalyi fináléban csak a döntő szettben gyűrt le.

A 33 éves svájci azóta visszakapaszkodott a világranglista második helyére, vagyis van még benne kraft.

Novak Djokovic Forrás: AFP/Ian Kington

A 2013-as bajnok Andy Murray vasárnap a londoni Queen's Clubban aratott diadalával jelezte, hogy szintén remek formában van, a kétszeres wimbledoni bajnok Rafael Nadal – aki a hónap elején elszenvedte élete második Garros-vereségét – viszont a stuttgarti füves pályás sikere ellenére már csak tizedik az ATP-rangsorban, így nehéz menetelés vár rá az All England Clubban.

Nadal nagyon javítana

Persze ha jól játszol, és megtalálod a ritmust, akkor nagyon szórakoztató, ezt néhány éve már átéltem itt párszor. Most nehezebb a dolgom, hiszen nem vagyok a négy kiemelt között. A 10. hely jogos, nem játszottam jól az utóbbi időben. De sokat fogok dolgozni, hogy javítsak” – nyilatkozta Nadal.

Rafael Nadal Forrás: AFP/Glyn Kirk

Rajtuk kívül a friss Roland Garros-bajnok Wawrinka juthat messzire, a 2010-ben döntős cseh Tomas Berdych viszont továbbra sem tud felnőni a legnagyobbak mellé. A fiatalok közül az ATP-rangsor közvetlen élcsoportjába jutott japán Nisikori Kejnek és a kanadai Milos Raonicnak is adott a lehetőség a nagy áttöréshez.

Babos igen, Fucsovics nem

Babos Tímea a cseh Petra Cetkovska ellen kezd. "Egy korábbi top 30-as, sérülésből visszatérő, de jól játszó Cetkovska lesz az ellenfelem. Természetesen megteszek mindent a győzelemért. Majd meglátjuk" – írta honlapján a soproni teniszező.

Babos párosban tavaly döntőt vívott a francia Kristina Mladenoviccsal az oldalán Wimbledonban. Idén negyedikként emelték ki a kettőst a londoni szervezők. A magyar játékos vegyes párosban az osztrák Alexander Peyával lép majd pályára.

Fucsovics Márton a 10. alkalommal futott neki, hogy selejtezőből főtáblára verekedje magát, de most sem járt sikerrel. Ezúttal a selejtező harmadik fordulójában, a grúz Nikoloz Baszilasvilitől kapott ki 6:4, 6:4, 3:6, 6:2-re.

Fucsovics Márton 2010-ben megnyerte a fiú egyest Wimbledonban Forrás: AFP/Ian Kington

"Megint nem sikerült. Az első két szettben egy-egy kihagyásom a játszma elvesztésébe került, utána összekaptam magam, de az az igazság, hogy végig az ellenfelem irányította a játékot. A negyedik játszmában még lett volna esélyem visszakapaszkodni, de két játékot is elvesztettem 40:15-ös előnyről, és ez döntőnek bizonyult.

Ekkor már mentálisan nem bírtam megújulni. Nagy esély volt, de megint kiderült, három meccset ilyen mezőnyben, ahol bárki verhet bárkit, nagyon nehéz megnyerni.

Nem adom fel, most pihenek egy picit, majd július közepén a Davis-kupa-meccsre visszatérek, aztán pedig megyek Franciaországba edzeni és versenyezni” – nyilatkozta a Szabolcs Online-nak.

Magyar játékosként legutóbb Sávolt Attila szerepelt GS-torna főtábláján, még a 2002-es Australian Openen. Azóta Fucsovics Márton a legkitartóbb próbálkozó.

Tudta?

  • A wimbledoni tenisztornát első alkalommal 1877-ben rendezték meg, még csak a férfiak részére, az első győztes Spencer Gore lett. A nők 1884-ig vártak a bemutatkozásra, az első bajnoki cím Maud Watsoné lett.
  • Tavaly 757 játékos vett részt a tornán (a selejtezőket is beleértve), idén is több mint 750 résztvevővel számolnak a szervezők.
  • A két egyéni bajnok 1,88 millió fonttal gazdagodik majd, ez jelenleg a legmagasabb pénzdíj a profi teniszben. Az összdíjazás 26,75 millió font lesz, 7 százalékkal magasabb, mint tavaly.
  • 2014-ben összesen 491 084 teniszőrült váltott jegyet Wimbledonban, a napi csúcs 39 ezer néző volt.
  • A játékosok számára kötelező helyi dresszkód (fehér ing és nadrág, illetve szoknya) betartatása mellett a szervezők arra is figyelnek, hogy nem lehetnek a nézőtéren úgynevezett szelfibotok.
Wimbledonban gyakori az eső Forrás: AFP
  • A szervezők úgy számolnak, hogy idén 54 250 labdára lesz szükség a bajnokság során.
  • A torna során mintegy 6000 alkalmazottat foglalkoztatnak, közülük 1800 fő a vendéglátásban tevékenykedik, 250 fiú és lány pedig labdaszedőként segíti a mérkőzéseket.
  • A legtöbb ászt a horvát Goran Ivanisevic ütötte (212) 2001-ben, a nőknél két amerikai a rekorder: Alexandra Stevenson 1999-ben és Serena Williams 2008-ban egyaránt 57-szer adogatott védhetetlenül.
  • Minden idők leggyorsabb wimbledoni szervája az amerikai Taylor Phillip Dent nevéhez fűződik (238 km/óra, 2010). A nőknél Venus Williams 2008-ban 208 km/órás adogatást püfölt az ellenfél térfelére.
  • Az utóbbi 90 évben mindössze hét olyan bajnokság volt, amikor egyetlen mérkőzést sem kellett félbeszakítani eső miatt: 1931-ben, 1976-ban, 1977-ben, 1993-ban, 1995-ben, 2009-ben és 2010-ben.

Rufus szolgálatban

Idén ismét szolgálatba lép Rufus, a sólyom.

Az a feladata reggel 5 és 9 között, hogy a wimbledoni pályák felett repkedve elűzze a galambokat,

mert túl gyakran látogatják a füves pályákat. Wimbledonban 2000 óta használják ezt a módszert, de Rufust 2012-ben egyszer már ellopták, szerencsére gyorsan meg is találták.

Ez a csúcs megdönthetetlen

Minden idők leghosszabb mérkőzését 2010-ben, a 18-as pályán, az amerikai John Isner és a francia Nicolas Mahut vívta egymással. A felek az első fordulóban találkoztak,

a kedden elkezdett és szerdán folytatott mérkőzést végül csütörtökön fejezték be.

Isner 665 perc, azaz tizenegy óra és öt perc játék után 6:4, 3:6, 6:7, 7:6, 70:68-ra nyert. A mérkőzés ötödik játszmája a maga 8 nyolc óra 11 percével önmagában hosszabb volt a tenisztörténelem addigi leghosszabb meccsénél.