Szabályt módosíthatnak az orosz teniszszépség miatt

Vitalija Gyjacsenko, tenisz
UNITED STATES, STANFORD : STANFORD, CA - AUGUST 4: Vitalia Diatchenko of Russia plays against Ajla Tomljanovic of Croatia during day two of the Bank of the West Classic at the Stanford University Taube Family Tennis Stadium on August 4, 2015 in Stanford, California. Lachlan Cunningham/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy egy 25 éves orosz szépség miatt szabályváltoztatásra kerül sor a tenisz Grand Slam-tornákon, és az első fordulós részvételért a jövőben se világranglistapont, se pénzdíj nem jár majd. Köszönhetően Vitalija Gyjacsenkónak, aki sérülten állt ki Serena Williams ellen, és pontot is alig csinált.

Villámgyors győzelemmel kezdett az amerikai nyílt teniszbajnokság első fordulójában Serena Williams: a címvédő 27 perc alatt 6:0, 2:0-s előnyre tett szert, amikor ellenfele, az orosz Vitalija Gyjacsenko sérülés miatt feladta az egyoldalú mérkőzést.

Hogy Gyjacsenko nem teljesen egészséges, az már a meccs első perceiben kiderült, hiszen húzta a bal lábát, futni, de még adogatni is alig bírt, így Serena már 12 perc elteltével 5:0-ra vezetett.

Pontonként 7900 dollár

A statisztikák szerint összesen 37 pontot játszottak, ebből mindössze ötöt nyert meg az orosz játékos, közülük négyszer azért, mert Serena rontott. A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Gyjacsenko azt állította, a bemelegítésnél sérült meg.

Vitalija Gyjacsenko Forrás: AFP/Getty Images/Lachlan Cunningham

Viszont azzal, hogy pályára lépett, egyrészt öt világranglistaponttal gazdagodott, másrészt kapott 39 500 dollárt is, majdnem az ötödét annak, amit eddig idén összesen keresett (a WTA honlapja szerint a US Open rajtjáig 182 565 dollár volt a 2015-ös bevétele).

Isner javaslata lehet a megoldás

A vita tavaly az Australian Openen is fellángolt, amikor a szlovén Polona Hercog is sérülten lépett pályára, de ő hat pont után feladta a csatát. Az a pálya aznap nem volt szerencsés, mert az utána következő John Isner sem tudta befejezni a mérkőzést, de az amerikai előállt egy érdekes felvetéssel.

"Egy ilyen helyzetben talán életbe lehetne léptetni egy szabályt annak érdekében, hogy a visszalépő személy ne a teljes pénzdíjat kapja meg, hanem csak a 75-80 százalékát. A maradék pedig legyen azé a szerencsés vesztesé, aki egy időben történő visszalépés esetén indulhatott volna a főtáblán" - mondta.

Vitalija Gyjacsenko Forrás: Instagram

Hétfőn és kedden összesen tizenkét játékos lépett vissza az első fordulóban (két nő és tíz férfi), ami rekordnak számít a US Openen.

Ő lesz az új Kurnyikova?

A lengyel Fakt.pl a történtek előtt közölt egy rövid fotót Vitalija Gyjacsenkóról, és úgy jellemezte őt, mint az új Anna Kurnyikovát.

Vitalija Gyjacsenko Forrás: Instagram

A hasonlat szinte tökéletes: Gyjacsenko eddig egy kisebb WTA-tornát tudott megnyerni tavaly Tajvanon, idén WTA-viadalon mindössze egy meccset tudott nyerni.