Rimánkodtam, nehogy Serena Williams ászt üssön

Angelique Kerber
German tennis player Angelique Kerber speaks to media as she arrives at Frankfurt Airport in Frankfurt, Germany, 01 February 2016. Australian Open winner Kerber arrived in Frankfurt early morning for a stop-over en route to her family in Poland. Kerber's victory in Melbourne was the first by a German woman in a grand slam singles final since Steffi Graf won the French Open in 1999, and the first Australian Open title for a German woman since Graf in 1994. Photo: FREDRIK VON ERICHSEN/dpa
Vágólapra másolva!
Németországban máris az új Steffi Grafként emlegetik Angelique Kerbert, aki óriási meglepetésre legyőzte az Australian Open döntőjében Serena Williamset.

"Ha eljön az idő, és esetleg világelső leszek, az nagyszerű, de most csakis annak örülök, hogy valóra vált életem nagy álma, sikerült megnyernem egy Grand Slam-tornát" - nyilatkozta a lengyel származású, és ott is élő Kerber, miután óriási csatában, három szettben legyőzte a verhetetlennek hitt Serena Williamset.

A 28 éves teniszezőnő - koránál fogva - persze Steffi Graf szintjére már soha nem juthat el, ám mostani sikerével éppen azt

sikerült megakadályoznia, hogy Williams utolérje honfitársát.

A 34 éves amerikai 2003, 2005, 2007, 2009, 2010 és 2015 után nyerhetett volna Melbourne-ben, és egyben megszerezhette volna egyesben pályafutása 22. Grand Slam-trófeáját, ezzel utolérve az örökranglista második helyén álló Grafot.

A trófeával Forrás: AFP/William West

Kerber Brémában született lengyel apa és német anya gyermekeként, és

már háromévesen teniszütőt fogott.

Az első junior tornáját 2003-ban nyerte, ekkor profinak is állt. A folytatás jól sikerült. Még ebben az évben bekerült a világranglistán a legjobb 100-ba, egy évre rá már ITF-döntőt játszott Varsóban.

2007-ben találkozott először Serena Williamsszel, akkor még az amerikai nyert, szettveszteség nélkül.

2013-ban már top 10-es teniszező volt, de nagy sikereket nem ért el Forrás: AFP/2014 Getty Images/Julian Finney

Egy évre rá sikerült megnyernie első Grand Slam-meccsét, ám Maret Ani legyőzése után rögtön kikapott.

A nevére 2011-ben figyelt fel a teniszvilág,

amikor többek között Angieszka Radwanska és Flavia Pennetta legyőzésével az elődöntőig jutott a US Openen. A világranglistán a 92.-ről feljött a 34. helyre.

2012-ben nyerte meg élete első WTA-tornáját (Open GDF Suez), megverve előbb Lucie Safarovát és Marija Saparovát, majd a döntőben Marion Bartolit. Ugyanebben az évben, Koppenhágában újra nagy skalpokat gyűjtött be: a volt világelső Jelena Jankovicot a WTA-torna elődöntőjében, az első számú kiemelt, címvédő Caroline Wozniackit pedig a fináléban győzte le.

Wimbledonban az elődöntőig jutott, előbb

a volt világelső Kim Clijsterst 49 perc alatt intézte el,

míg honfitársa, Sabine Lisicki ellen úgy fordított, hogy a harmadik szettben 5-3-ra az ellenfél vezetett. A döntőtől Agnieszka Radwanska ütötte el. 2013-ban a French Openen a negyeddöntőig jutott.

2015-ben már érezni lehetett, hogy benne lehet egy nagyobb siker Forrás: AFP/Getty Images/Ezra Shaw

A londoni olimpián Babos Tímea után Venus Williamset is legyőzte, majd a negyeddöntőben Victoria Azarenka megálljt parancsolt neki. Ebben az évben sikerült először legyőznie Serena Williamset, méghozzá a 2012 Western & Southern Openen. Ezzel az amerikai 19 meccses győzelmi sorozatát adta át a múltnak. Li Na azonban a döntőben legyőzte Kerbert.

Míg ezt az évet az ötödik, a következő, sikertelenebb esztendőt a kilencedik helyen zárta a világranglistán.

Ilyen egy friss világranglista-második teniszezőnő mosolya Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Fredrik Von Erichsen

2014-ben a miami torna döntőjében futott össze újra Serenával, aki ezúttal is szettveszteség nélkül győzött. Stanfordban szettet már sikerült ellene nyernie, meccset azonban nem. Wimbledonban a negyeddöntőig jutott.

A tavalyi évnek világranglista-tizedikként futott neki, és négy WTA-tornán is legyőzhetetlennek bizonyult.

A 2015-ös AusOpenen már a nyitófordulóban elbukott (Irina-Camelia Begu búcsúztatta),

ki gondolta volna ekkor, hogy egy év múlva övé lesz a trófea?

A Porsche GP-n megszakította Marija Sarapova három éve tartó győzelmi sorozatát salakon, a döntőben Wozniackit fektette két vállra hátrányból fordítva.

Az idei évet világranglista-tizedikként kezdte. A brisbane-i tornán a döntőig jutott el, ahol Victoria Azarenkától kapott ki. A sydneyi tornáról gyomorbántalmak miatt vissszalépett.

Serenának nem jött be az ász, Kerberé a trófea! Forrás: AFP/Greg Wood

Az AusOpenen nem volt esélyes,

a hetedik helyen emelték ki. Az első körben Misaki Doi ellen úgy nyert, hogy ellenfelének meccslabdája is volt. Ezek után szettveszteség nélkül jutott túl az Alexandra Dulgheru, Madison Brengle, Annika Beck trión. A negyeddöntőben megbosszulta Azarenkának a brisbane-i győzelmét, és ezzel életében harmadszor jutott GS-elődöntőbe. A magyar származású Johanna Kontán könnyedén átlépett, majd jött a címvédő elleni nagy csata, Serena Williams ellen 6:4, 3:6, 6:3-re nyert.

“Az utolsó pillanatot sohasem fogom elfelejteni. Meccspontom volt, és azért rimánkodtam, nehogy még egy újabb ászt üssön. Sikerült visszaütnöm a labdát, majd ő következett, a labda azonban a pályán kívül ért földet, mire a földre vetettem magam háttal, és arra gondoltam:

- próbálta körülírni a döntő után, mit érezhetnek egy 191 km/órás Serena-szerva előtt az ellenfelek.

A balkezes Kerber eddigi pályafutása során 12,14 millió dollárt keresett, és legközelebb a dubai tornán lép pályára. Karriere során összesen 11 ITF- és 8 WTA-versenyt nyert meg. Melbourne-i sikerével már második a világranglistán.

Szavazzon!

Mire viszi Kerber ezek után?