Vágólapra másolva!
A bennmaradás a magyar női teniszválogatott célja a Fed-kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjának tornáján, amelyre szerdától szombatig kerül sor az izraeli Eilatban.

Juhász Gábor kapitány együttese - melyből hiányzik a világranglistán 51. Babos Tímea - a D jelű kvartettben sorrendben Bulgáriával, Belgiummal és Lettországgal csap össze a csoportmeccsek során, kemény pályán. A bolgárok ellen 2-3, a belgákkal 4-1, a lettekkel pedig 5-2 a nemzeti csapat mérlege.

"Fennáll a lehetőség, hogy mindháromszor kikapunk, hiszen a bolgároknak, a belgáknak és a letteknek is van top 100-as játékosuk. A Fed-kupában sok múlik egy csapat legjobb játékosán, mivel a Davis-kupával ellentétben nem három, hanem csak két egyes mérkőzés van egy párharcban. A szombati helyosztókon ezzel együtt reális cél lehet a bennmaradás" - nyilatkozta Juhász Gábor.

Gálfi Dalma és Stollár Fanny Forrás: Origo

Ha a Jani Réka (234.), Gálfi Dalma (336.), Bondár Anna (371.), Stollár Fanny (533.) összeállítású együttes csoportelsőként végez, a B csoport elsőjével - valószínűleg Nagy-Britanniával - játszhat a feljutásért, a csoport utolsó helye pedig ugyanezen csoport utolsó helyezettjével - vélhetően a Dél-afrikai Köztársasággal - eredményezne egy kiesés elleni meccset.

A kapitány elmondta, a múlt heti összetartás után a csapat szombaton utazott el Izraelbe, ami pedig a játékosok állapotát illeti, csak Bondár nem küszködött az elmúlt hónapokban egészségi problémákkal. Janit láb-, Stollárt pedig csuklósérülés hátráltatta, míg Gálfinak decemberben kivették a manduláját, és még nem érte el a tavalyi formáját, amikor megnyerte a juniorok között a US Opent, majd korosztályos világelsőként zárta az évet.

A 14 válogatott csoportmérkőzéseire szerdán, csütörtökön és pénteken kerül sor, a magyarok mindháromszor közép-európai idő szerint reggel 8.30-kor lépnek pályára. A négy csoportgyőztes szombaton a rájátszásban dönt arról, melyik két csapat jut fel a világcsoport II rájátszásába. A csoportok utolsó helyezettjei arról határoznak, melyik két csapat esik ki az euro-afrikai zóna II. csoportjába. A helyosztókat szintén szombaton játsszák.

Az előző két évben Budapest adott otthont a csoport küzdelmeinek, Eilatban 2010 és 2013 között rendezték meg a versenyt. A magyarok 2014-ben és 2015-ben is ötödikek lettek, így bennmaradtak a zóna I-es csoportjában.

A D csoport játékosai:
Magyarország: Jani Réka (234.), Gálfi Dalma (336.), Bondár Anna (371.), Stollár Fanny (533.)
Bulgária: Cvetana Pironkova (93.), Elica Kosztova (245.), Izabella Sinikova (286.), Dia Evtimova (366.)
Belgium: Alison Van Uytvanck (43.), An-Sophie Mestach (152.), Ysaline Bonaventure (160.), Marie Benoit (277.)
Lettország: Jelena Ostapenko (86.), Diana Marcinkevica (496.), Darta-Elizabete Emulina (-), Anna Ozerova (-)

A beosztás

A csoport: Svédország, Portugália, Ukrajna
B csoport: Nagy-Britannia, Grúzia, Dél-afrikai Köztársaság
C csoport: Horvátország, Észtország, Izrael, Törökország
D csoport: Magyarország, Belgium, Bulgária, Lettország