Vágólapra másolva!
Nem mindenki fogadta megértően Marija Sarapova doppingvétségének hírét, a sorozatos sérülései miatt visszavonult Jennifer Capriati például kőkeményen beleszállt az orosz teniszezőbe Twitteren. Közben újabb sportolók buktak meg meldoniummal. 

"Iszonyú dühös és csalódott vagyok. Az én pályafutásomnak a sérülések vetettek véget, de akárhogy alakult is, soha meg sem fordult a fejemben, hogy csaljak" – írta a háromszoros Grand Slam-győztes amerikai teniszezőnő, aki többször is hosszú időt hagyott ki sérülései miatt, és végül 28 évesen kénytelen volt visszavonulni.

"Nekem

hogy megkerüljem a rendszert, és élvezzem az eredményét, amíg a tudomány utol nem éri a doppingolókat" – tette hozzá Capriati.

Marija Sarapovát lecsalózták Forrás: Youtube

Hogy ne legyen kérdéses, kinek címezte a mondanivalóját, az egyébként ritkán tweetelő Capriati az elmúlt néhány napban kitett 30-40 tweetje közé elrejtett egy ilyet is: "Mi értelme van olyan szívgyógyszert szedni, ami a szívbetegségek utáni regenerációban segít, ha egyszer nincs is szívbetegsége az embernek?"

A legkeményebb verdikt azonban a büntetés, amit az amerikai játékos szerint jogosan ki kellene szabni Sarapovára: "Ha ez mind igaz, az összes címétől meg kell fosztani. Nemcsak a szurkolókat csapta be, hanem az ellenfeleit is." (Ezt a posztot később törölte.)

Van azért, aki megérti Sarapovát

Serena Williams szerint Marija Sarapova "nagy bátorságról tett tanúbizonyságot" akkor, amikor bejelentette, hogy pozitív lett a doppingtesztje.

– mondta kedden a 21-szeres Grand Slam-győztes, világranglista-vezető amerikai teniszező. Sarapova a 2000-es évek közepén gyakran betegeskedett, magnéziumhiányt, szívritmuszavart állapítottak meg, és cukorbetegségre utaló jeleket találtak nála. A családjában előfordult cukorbetegség, állítása szerint ezért kezdett gyógyszereket szedni.

Marija Sarapova fut az olimpiai lánggal a szocsi téli olimpia nyitó ünnepségén Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A meldonium szívgyógyszerként Mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, így a sportolóknál növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Egy tavalyi orosz felmérés szerint 4316 vizeletmintából 724 tartalmazott meldoniumot.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke, Craig Reedie kedden azt mondta, az oroszok korábbi világelső teniszezője várhatóan egyéves eltiltásra számíthat. A sportoló versenyengedélyét felfüggesztette a Nemzetközi Tenisz Szövetség.

Nem csak Sarapova nem figyelt

Újabb két orosz sportoló, két gyorskorcsolyázó bukott le a január elsejétől tiltólistán szereplő meldoniummal. Ezúttal a rövidpályás szakágban olimpiai bajnok Szemjon Jelisztratovról és a nagypályán ötszörös világbajnok Pavel Kulizsnyikovról derült ki, hogy pozitív eredményt hozott a doppingtesztje.

A beszámolók szerint a két éve Szocsiban a váltó tagjaként ötkarikás bajnok, a tavalyi vb-n pedig 1500 méteren aranyérmes Jelisztratov emiatt nem vesz részt a Szöulban pénteken kezdődő világbajnokságon, a sprintszámokban remeklő Kulizsnyikov pedig a vk-döntőt hagyja ki. Mindkettőjük esetére igaz, hogy még el kell végezni a B próba elemzését.

Hétfőn az olimpiai és Európa-bajnok orosz jégtáncosról, Jekatyerina Bobrováról és az ötszörös Grand Slam-győztes teniszezőről, Marija Sarapováról derült ki, hogy megbukott a doppingvizsgálaton, mindkettőjük szervezetében meldoniumot mutattak ki.