Vágólapra másolva!

A ma már hagyományosnak mondott triatlonból kialakult quadriatlon már egy arányosabb sportág. Előbbiben két olyan sportág szerepel, a kerékpározás és a futás, ami a lábat és az altestet dolgoztatja meg, s ezt csak az úszás ellensúlyozza. Sergio Ferrero (őt egyébként a sportág élő reklámjának tartják: albán hercegi sarjnak nevezi magát, de Olaszországban él; hogy tényleg nemes-e, azt senki sem tudja) saját elmondása szerint először a szörföt gondolta negyediknek. Végül mégiscsak a kajak mellett döntött, mert azt azért mégsem befolyásolják annyira az időjárási viszonyok, s valószínűleg többen is tudnak kajakozni, mint szörfözni. Ráadásul egy kajak olcsóbb is, mint egy szörfdeszka.

A quadriatlont azonban nem csak ezért tartják "igazságosabbnak", mint a triatlont. A négytusaversenyeken ugyanis nem engedélyezett a bolyozás, ellentétben a triatlonversenyekkel. Vannak, akik úgy gondolják, hogy manapság a bolyozás engedélyezése miatt a triatlonok úszó- és futóversennyé alakultak át, ahol a biciklitávot ki lehet bekkelni azzal, hogy beáll egy bolyba a versenyző, s megy vele. Az egyetlen, nemzetközileg manapság is jegyzett magyar quadriatlonista Warvasovszky János szerint is a négytusa korrektebb - pontosan a bolyozás tiltása és a test arányosabb megmozgatása miatt.

Nálunk még 1994-ben lett hivatalosan elismert szakág a triatlonszövetség berkein belül. A triatlon ekkor már Magyarországon meglehetősen népszerű volt. Az újdonságot mindig szívesen fogadó háromtusás-szabadidősportos hazai közönség természetesen ezt is jól fogadta. Megindult a versenyszervezés, a magyar élversenyzők pedig betörtek a nemzetközi porondra. Warvasovszky Jánost, Vecseri Lajost és Hóbor Pétert érdemes közülük kiemelni. Európa- és Világkupa-helyezések, -érmek jellemezték a magyar quadriatlont a kilencvenes évek közepén.

A felfutás után, korántsem törvényszerűen, bekövetkezett a visszaesés. A bő esztendőkben, Hóbor Péter édesapja, Hóbor Gyula vezette a szövetségen belül a szakágat, de egészségügyi problémái adódtak, s lemondott. Valkai Zsolt lett az új szakágvezető, aki azonban, hogy így fogalmazzunk: eltűnt. Szentesen él, a quadriatlont talán el is felejtette, viszont vezet egy Szent Jupát nevű sportegyesületet. Warvasovszky János úgy emlékszik, hogy azért választották meg éppen Valkai Zsoltot, mert úgy tűnt, neki lesz ideje ezzel foglalkozni.

Mindenesetre Warvasovszky még mindig aktívan négytusázik, az idei Európa-kupa-sorozaton is a második helyért harcol. Vecseri Lajos abbahagyta, Hóbor Péter esete azonban érdekesebb. Két éve indult utoljára quadriatlonon, az ibizai vb-n, ahol zsinórban már a negyedik alkalommal verte meg Warvasovszkyt. Hóbor elmondta, hogy elsősorban anyagi okok miatt nem indul négytusaversenyeken, hiszen külön szponzor kellene, tekintve, hogy mindig külföldre kell utazni, nem is beszélve a kajak beszerzési és szállítási költségeiről - úgyhogy ő inkább a triatlonra koncentrál.

2001-ben Magyarországon szervezett formában csak a MAFC triatlonszakosztályában (Warvasovszky János vezetésével) létezik a quadriatlon. Aki kedvet kapott hozzá, az írjon e-mailt a [email protected] címre.

(Arany-Média)

Korábban: