Vágólapra másolva!

Egy héttel ezelőtt még némi baráti vitát eredményezett, hogy ki, hova, melyik átúszásra megy. A vita abból eredt, hogy a paksiak kijelentették: nem mennek a Balatonra úszni, ha helyben is lehet. Erre persze mindenki elcsodálkozott, legfőképpen az Öböl-átúszásra készülő amatőr úszó, Csonka Judit. Ő állította: rossz idő ide vagy oda, nem bízza a "mendemondákra", csobban és tempózik, mert a Duna-átúszásról még nem hallott. Plachy Gábor állatorvos viszont állította: Pakson igenis van úszás.

Utánajártunk és kiderült: Paks tényleg nem csak az atomerőművére, a halászléjére és híres cselgáncsozójára, Kovács "Atom" Antira lehet büszke, hanem a Duna-átúszására is. A szabadidős eseményt ugyanis - bár kevesen tudnak róla - hatodik alkalommal rendezik meg augusztus 19-én, vasárnap.

"Ez nem verseny, ez program! Itt nem azt nézzük, hogy ki ér át elsőként, hanem azt, kik tudják átúszni a Dunát" - mondta a főszervező, Wolf Ernő. Kérdésünkre, hogy nem veszélyes vállalkozás-e a kiismerhetetlen folyót átúszni, az Atomerőmű Sportegyesület szervezője azt válaszolta: "Természetesen nem leányálom, de megfelelő sportfelkészültséggel teljesíthető a táv. A biztonság pedig az első szempont, az esemény ideje alatt hajózási zárlat lesz, az úszókra 12 motoros hajó vigyáz. Nem úgy, mint a Balaton-átúszásnál, hogy hullámot vernek, mi erre is figyelünk. A Duna közepén pedig orvos is lesz."

Aki tehát biztonságosan tud úszni, nyugodtan benevezhet a paksi dzsemborira. Mindez ráadásul még pénzbe sem kerül. "Hat éve csináljuk, de még egyszer sem kértünk nevezési díjat!" - mondja a főszervező, majd hozzáteszi: "Így népszerűsítjük az úszást, a szabadidős sportot!"

Jelentkezni vasárnap reggel 9 órától 10 óra 30-ig lehet a paksi kompkikötőnél. Érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni a regisztrációt, mert az úszókat 10 óra 30-kor komppal viszik át a túloldalra, a rajthoz. A sípszó az alföldi oldalon található Paksi Strandnál lesz 11 órakor. A résztvevőknek természetesen a sodrással együtt kell úszni, így a túloldali cél mintegy 800 méterrel lejjebb található majd. A szervezők a Gesztenyés sornál várják a résztvevőket. Aki átér, az innentől kezdve büszkén viselheti a teljesítményért járó emblémázott emlékpólót. A táv pontosan nem határolható be, hiszen a sodrástól sok függ. Aki "egyenesen" tud haladni, az várhatóan 1000 és 1500 méter közötti távolságot tempózik, aki viszont kacskaringósabban, az akár 2000 métert is úszhat, még átér a túlpartra.

És, ha a vízben még nem biztos, a túlparton biztosan ott lesz, és büszkén nézi a partot érőket a helyiek ismert állatorvosa, Plachy Gábor. Köszönjük; tényleg nemcsak a Balaton-átúszásról szól az élet.

Korábban:

Visszhangos Öböl-átúszás