Vágólapra másolva!

Manapság már formatervezettek a vízi robogók. Fotó: Arany-Média

flotor boat

A folytatás mind külcsínben, mind belbecsben komoly fejlődésnek nevezhető változást hozott. A formatervezők valósággal rábuktak a jet-skikre, így manapság igencsak formatervezettek, futurisztikusak a vízi robogók.

A jeteket egyfelől úgy osztályozzuk, hogyan lehet rajtuk elhelyezkedni. Ennek alapján létezik ülős, állós és térdelős jet-ski. Kitalálható, hogy a legkacifántosabb jószág az állós jet, bizony ezen a legnehezebb (állva) megmaradni. Az ülős jet-skik között a runabout típus meglehetősen biztonságos, és "majdnem" olyan, mint egy igazi hajó. A sport típus viszont - bármily meglepő - nehezebben kezelhető. A térdelős vízirobogók az állós és az ülős jetek között vannak - méretekben és irányíthatóságban egyaránt.

Biztonságunk érdekében viseljünk védőfelszerelést!
vízsugár-meghajtásúak

A vízirobogózásnak két sarkalatos pontja van: a balesetek és a drágaság. Balesetek vannak, ezt nem lehet letagadni, a jet-skik a fürdőzőkre is veszélyt jelenthetnek. De kellő körültekintéssel mindezek a bajok megelőzhetők: szigorúan csak ott jetskizzünk, ahol engedélyezett. A magunk biztonsága érdekében feltétlenül viseljünk védőfelszereléseket, gerincvédőt, mentőmellényt, lábvédőt, bukósisakot. Sőt, jól tesszük, ha egy egészen új biztonsági felszerelést is alkalmazunk: ezt a karunkra kell erősíteni, és baj esetén leállítja a motort.

S hogy mennyire úri sport a jetskizés? Ahhoz, hogy valaki rendszeresen csinálja, már tényleg "úrnak" kell lennie. A legegyszerűbb típus használtan minimum háromszázezer forint, de újonnan kétmillióba is belekerül egy alapgép. És a többi költség: speciális üzemanyag, vízre bocsátási díj, idénybérlet (valamint: leutazás, szállítás, karbantartás stb.). Az átlagember legfeljebb kipróbálásban gondolkodhat, ami ezerötszáz-kétezer forintot kóstál tízpercenként. Kedvelt hely Dunaharaszti, ahol külön tavuk van a jeteseknek.

A dunaharaszti Universum kemping egyik tava a jetskiseknek van fenntartva, de a Tisza-tónál, illetve a Duna és a Tisza kijelölt szakaszain (a kijelölés a helyi önkormányzatok dolga) is ki lehet próbálni a jet-skit. Az országban több magántó is található, amin lehet jetskizni, amennyiben kifizetjük a mintegy negyvenezer forintos idénybérleti díjat. A nem magánvizeken ugyan nem kell fizetni, de jöhet a vízirendőr, aki valószínűleg kéri a kisgéphajó-vezetői engedélyünket.

Korábban:

Jet-ski Formula-1 Magyar Nagydíj Budapesten

Czeller Béla győzelme a Jet-ski Eb-futamon

Jet-skis sztárok Dunaharasztiban