Vágólapra másolva!

A hétvégén immár huszonegyedik alkalommal indítják el a legnagyobb hagyományokkal rendelkező utcai futóversenyt, a Futapestet. Az esemény útvonala már nem a klasszikus távon vezet; amióta a szervező Futapest Klub székhelye átköltözött a Városligetbe, a versenyközpont is áthelyeződött a Népstadion szoborkertjéből.

Kevesen tudják, hogy a Futapest futóversenynek volt egy közvetlen elődje, a '78-as Keresztül Budapesten nevezetű esemény, mely az egykori Engels térről indult és a Városligetig tartott. Ugyanez az esemény 1979-ben csatlakozott az Aranyjelvényesek az Olimpiára programhoz, így a táv is változott: a résztvevők a Műegyetem és a Városliget között kocoghattak.

Az esemény klasszikus, történelmi útvonala a Népstadiontól indult, és érintette a Thököly utat, a Rákóczi utat, a Kossuth Lajos utcát, az Erzsébet-hidat, a Lánchidat, a József Attila utcát, az egykori Népköztársaság útját, a mostani Andrássy utat és a Dózsa György utat. Idén, a huszonegyedik Futapest már teljesen más útvonalon vezet. A mezőny szeptember 16-án az Olof Palme sétánytól rajtol, és a Hősök tere, Andrássy út, József Attila utca, Roosevelt tér, Lánchíd, Clark Ádám tér, Fő utca, Bem rakpart, Halász utcai lehajtó, budai alsó rakpart, Bertalan Lajos utcai felhajtó, Műegyetem rakpart, Gellért tér, Szabadság-híd, Fővám tér, Közraktár utcai lehajtó, pesti alsó rakpart, Roosevelt tér, József Attila utca, Andrássy út, Hősök tere, Olof Palme sétány útvonalon jut vissza a célhoz, a Városligeti Nagyrétre. Az útvonal a tavalyihoz képest is változott: átalakításával a futóknak az eddigiektől eltérően többet kell futni, 14 kilométert. Mint azt Lászay Dénes főszervezőtől megtudtuk: nevezéseket már fogadnak. Szeptember 13-ig 1000, illetve 1200 (felnőttek) forintba kerül a rajtszám. A helyszínen viszont már 1200 és 1500 forint lesz.

A futók várhatóan nem maradnak ajándék nélkül: a szervezők az első 1500 célba érkezőt a támogató emblémázott pólójával, az első 3000 befutót pedig ajándékcsomaggal jutalmazzák. Előnevezni, illetve bővebb információt kérni a Futapest Klub irodájában a 1146 Budapest, Zichy M. út 14-es szám alatt lehet vagy a (06-1) 479-0447-es, illetve a (06-30) 971-9712-es telefonszámon.

Korábban: