Vágólapra másolva!

"A doppingszerek megnövelhetik az izmaidat, de megrövidítik az életed!" Ezzel az óriásplakátokon, reklámfilmeken megjelenő szlogennel, s a roppantmód találó "Egy/szer/se" jelszóval hirdet háromhónapos doppingellenes társadalmi célú kommunikációs kampányt az Ifjúsági és Sportminisztérium. Mert arról, hogy valamelyik klasszis élsportoló ezt vagy azt szedett, s bukása után milyen vesszőfutáson ment át, az utca népe betéve tudja a sajtóorgánumokból. Ám a versenysportban tetten érhető doppingszerfogyasztás kis túlzással elenyésző a szabadidősport egyre divatosabb formájában - fitnesz, izomépítés, kondícionálás, erősítés - tömegméreteket öltő izomnövelők korlátlan fogyasztásához képest.

Éppen ezért az október, november, december során folytatandó ISM-kampány célcsoportja, a felvilágosító üzenetek címzettje nem elsősorban a versenysportoló, hanem az a fiatal, aki nap mint nap a konditerembe jár, s mások rossz tanácsára hallgatva vagy tájékozatlanságból doppingszerrel él, hogy izomnövekedését látványosabbá tegye, s súlyzók erősítő hatását meggyorsítsa. Ezek a fiatalok a gyors siker érdekében saját egészségük károsodását is mellékesnek tartják.

Az ISM elektronikus és nyomtatott sajtóban, köztéri óriásposztereken, az online médiában indított kampányának pont az a lényege, hogy ezek a fiatalok pontosan megismerjék: a doppingszerek miként veszélyeztetik egészségüket, s hogy kiválthatók olyan táplálékkiegészítőkkel, amiknek semmilyen egészségkárosító hatásuk nincs, de hasonlóan eredményesek, csak talán nem olyan gyors tempóban.

A doppingszerek listáját, szedésük veszélyeit, az alternatív módszereket a www.szteroid.hu internetes honlapon találják meg, dr. Bakanek György szakorvos útmutatásaival egyetemben. A "Tisztán, fitten" kampány keretében két önként vállalkozó fiatalember dr. Martos Éva, a Sportkórház orvosának felügyelete mellett, fitnesz-szakemberek edzésprogramját végzi az alternatív módszerek, természetes táplálékkiegészítők segítségével, s a három hónap alatt demonstrálja, hogy a doppingmentes út is eredményes.

Az ISM ehhez kapcsolódóan védjegy-program indítását is tervezi a megfelelő jogi háttér kidolgozása után, az önként jelentkező táplálékkiegészítő szereket gyártó cégek termékeit magasan kvalifikált laboratóriumokban bevizsgálják, s azt ISM-védjeggyel látják el, ha nem tartalmaz doppingszereket.