Vágólapra másolva!

Mozgás-alternatívák a téli hónapokra

Fotó: Arany-Média
futógépekre

Hátha kedvet kapunk azonban egy kis változatossághoz! Vegyük számba a lehetőségeket! A lakhelyünkhöz vagy munkahelyünkhöz legközelebbi edzőteremben kínálnak nekünk zenés, csoportos aerobikórákat. Ma már rengeteg órafajta közül válogathat az aerobikozni vágyó: step, tai-bo, kick-box, köredzés, streching. Így még az is megtalálhatja a neki megfelelőt, aki eddig el sem tudta képzelni, hogy ilyesmire adja a fejét. A jó zene, egy varázslatos egyéniségű oktató jó hangulatot és a későbbiekben függőséget eredményezhet: szívesen és rendszeresen járunk majd az órákra.

Akit a változatosság valóban gyönyörködtet, annak az ún. cross-training a megfelelő. Ez az angol szó vegyes edzést jelent: a sokféle mozgás sokrétűbb alkalmazkodásra neveli szervezetünket. A vegyes edzés egyik tipikus és egyre népszerűbb fajtája a triatlon - futás, úszás, kerékpározás -, de a legfőbb pozitívuma, hogy mindenki saját magának állíthatja össze a számára legmegfelelőbb sportágakból és mozgásformákból. A változatos edzésterhelés hatására mind kondicionális, mind szellemi képességeink remekül fejlődnek.

Az edzőteremben is számos új perspektíva nyílhat meg a vegyes edzés rajongói előtt. Az erősítő gépeket úgy tervezték, hogy mindenki a maga aktuális képességeihez mérten szabályozza a terhelést. A futógépeket váltogathatjuk a kerékpárral vagy a taposóval. A felsőtest és a lábak izmait harmonikusan mozgatja meg az evezőgép. A test minden egyes izomcsoportjára találunk külön kifejlesztett gépeket, és ezek kombinálására is van lehetőség. A programot pedig mindig nyújtással zárjuk. Ne feledjük el azonban kikérni edző tanácsát, kérjünk edzésprogramot, mely kifejezetten egyéni képességeinkhez mérten kialakított. A személyre szabott edzésprogram szinte valamennyi edzőterem ingyenes szolgáltatása vendégeinek. Használjuk ki!

A vegyes edzés felsőfokára lehet példa a következő: kocogjunk vagy sétáljunk el a legközelebbi uszodáig - 15-20 perc még a hidegben is elviselhető -, ott ússzunk kb. 30 percet, aztán folytassuk a programot egy rövid, de az egész testre kiterjedő gimnasztikával (20 perc), végül újabb kocogás vagy séta hazáig, és egy alapos nyújtás a test minden egyes izomcsoportjára.

A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen. Éljünk vele, legyünk kreatívak!

Korábban: