Vágólapra másolva!

Az elemek végrehajtása komoly erőnlétet, állóképességet igényel

Jancsovics Szilvia (telefon: (06-20) 396-4544, Magyar Szinkronúszó Szövetség (06-1) 326-3581) edzőnő szerint a műúszást 6 éves kor körül érdemes elkezdeni. Természetesen korábban is meg lehet próbálni, de feltétel, hogy legalább három úszásnemben (gyors, mell, hát) elfogadhatóan tudjon úszni a gyermek. Előnyt jelenthet még, ha balett- vagy művészi torna alapokat is megszereznek vagy már korábbról magukkal hoznak a jelentkezők. A szinkronúszásnál is követelmény ugyanis, hogy a lányok nyújtott térdekkel, gömbölyű spiccel és harmonikusan, szépen mozogjanak, hiszen rokonaihoz hasonlóan (ritmikus sportgimnasztika, lovastorna, aerobik, műkorcsolya) ez is esztétikai sportág. Arra is volt azonban már több példa, hogy 15-16 éves nagylányok, sportolói múlt nélkül ugrottak a mélyvízbe, és egy-két év alatt behozták lemaradásukat.

Tévednek azonban, akik hisznek a látszatnak, és azt gondolják, hogy a mosoly az arcokon azt jelenti: a lányok a legkisebb erőfeszítés nélkül végzik a feladatokat, mutatják be a hibátlan koreográfiát. Az elemek végrehajtása komoly erőnlétet, állóképességet igényel, ezért a lányok rengeteget úsznak egy-egy edzésen a hagyományos úszásnemekben. A víz alatt maradáshoz is hozzá kell szokni, egyes versenyzők akár másfél hosszt is leúsznak egy levegővel a húsz méteres medencében! Egy-egy tréningen kettő-három órát töltenek uszodában a sportolók. A munka tizenöt-húsz perces bemelegítéssel kezdődik, ezt nyújtás követi, majd a teljesen átmozgatott testtel kezdik meg a koreográfia gyakorlását. Először a parton járják végig a kűrt, majd a vízben teszik ugyanezt.

Versenyeket négy korcsoportban és három kategóriában (egyéni, páros és nyolcfős csapatok) rendeznek. A fiatal versenyzőknek a kötelező gyakorlat négy különböző előírt elem bemutatását jelenti. Ebből kettő mindenkinek ugyanaz, a másik kettőt a sors dönti el: két nappal a verseny előtt sorsolják ki ezeket a versenyzők számára. Ezt követi a szabadon választott gyakorlat bemutatása. A felnőtteknek már két koreográfiát kell előadniuk: a kötelező elemsort tartalmazó rövidprogramot és a minden megkötöttség nélkül összeállított kűrt. A bemutató hossza korosztálytól és kategóriától függően kettő és öt perc között változik.

A sportág felszerelésigénye nem nagy: úszódressz, papucs, törölköző, úszószemüveg, orrcsipesz és úszósapka kerül a sporttáskákba. Előnyös lenne a szinkronúszás szélesebb körben való elterjedése is, hiszen hatékonyan felhasználható a gerincferdülés, csípőízületi problémák és más ortopédiai panaszok javításában.