Társoldalunk:

Hogy a horgász ne legyen pácban

A tavasz a horgászokat kicsalogatja a vízpartra. A családot vagy a barátokat a horgászfelszereléssel és a kempingszékkel együtt bepakoljuk az autóba, és irány a horgászparadicsom. Csábító lehetőségnek tűnik, hogy újonnan vásárolt horgászbotunkkal hadat üzenjünk a hazai halaknak, van azonban egy-két előírás, melyek betartását az állam felügyeli.

Magyarországon a horgászatot a halászati-horgászati törvény és kapcsolódó rendeletei szabályozzák. A 14. életévét betöltött magyar állampolgár az állam által előírt horgászvizsga és a horgászatra jogosító okmányok (állami horgászjegy, területi engedély) birtokában pecázhat. Ez a szabály mindenkire vonatkozik, a horgászt kísérő házastársra éppúgy, mint a társaság többi tagjára.

A vizsga általában teszt jellegű, anyaga a "Horgászati alapismeretek" című kiadványból sajátítható el. Ez tartalmazza a legfontosabb jogszabályi előírásokat és még sok, a gyakorlatban hasznosítható információt. Az egyes vizsgáztató helyekről a horgászegyesületek vagy a megyei és területi szövetségek adhatnak felvilágosítást.

Sikeres horgászvizsgával és egy horgászegyesület tagjaként már kiváltható az állami horgászjegy egy évre 500 forintért. Horgászegyesületet könnyű találni, hiszen ezernél is több működik szerte az országban. Az állami horgászjegy birtokában a pecázó már bárhol kiválthatja az egyes térségekre vonatkozó területi engedélyt, melynek ára érvényességi idejétől - éves, heti, többnapos vagy napijegy - függően változik. Fontos tudni, hogy nem elég az általános jogszabályi előírások ismerete, mert minden vízterületen változhat a horgászati rend, és lehetnek érvényben a törvényi, rendeleti előírásoknál szigorúbb helyi szabályozások is. Ezeket természetesen az adott területre kiadott engedélyben feltüntetik.

14 éves kor alatt kizárólag nagykorú személy felügyelete mellett és csak egyetlen bottal lehet ismerkedni a halfogással. Horgászvizsgát nem kell ugyan még tennie az úgynevezett gyermekhorgásznak, a tilalmi és méretkorlátozásokkal kapcsolatos szabályokat azonban neki is be kell tartania. Részükre ingyenesen kiváltható az állami gyermek-horgászjegy, a gyermek területi engedélyeknek pedig általában alacsony az áruk.

A természetvédelmi okokból védett halfajokat egész évben, másokat azok tilalmi időszakában tilos kifogni. Ezeket az állami horgászjegyen feltüntetik. A faj szerinti tilalom alá eső vagy a méreten alul kifogott halat, akár élő, akár élettelen állapotban van, haladéktalanul és kíméletesen - tehát nem dobva - kell a vízbe visszahelyezni.

Az alábbi halfajokra egész éves fogási tilalom vonatkozik: viza, vágótok, sőregtok, szintok (sima tok), pénzes pér, dunai galóca, lápi póc, vaskos csabak, fürge cselle, kurta baing, sujtásos küsz, állas küsz, Petényi-márna, halványfoltú küllő, homoki küllő, kövi csík, réti csík, vágó csík, kőfúró csík, selymes durbincs, széles durbincs, magyar bucó, német bucó, botos kölönte, cifra kölönte, dunai ingola, tiszai (erdélyi) ingola, kövi rák és az összes békafaj.

Az egyes halfajokra vonatkozó tilalmi időszakok:

 • Csuka február 15. - március 31.
 • Balin és fogassülő március 1. - április 30.
 • Kecsege március 1. - május 31.
 • Kősüllő március 1. - június 30.
 • Ponty, márna és 10 kg alatti harcsa május 2. - június 15.
 • Sebes pisztráng október 1. - december 31.
 • Folyami rák október 16. - május 31.

Egyes halfajokat csak akkor szabad kifogni, ha a meghatározott hosszméretet elérték. A méretkorlátozás alá eső halfajokból naponta összesen 5 darab, de fajonként legfeljebb 3 darab, kősüllőből 3 kilogramm, a méretkorlátozással nem védett fajokból pedig naponta összesen 10 kilogramm fogható.

Az egyes halfajoknak az alábbi minimális méreteket kell elérniük:

 • Kősüllő 20 cm
 • Sebes pisztráng és szivárványos pisztráng 22 cm
 • Ponty, fogassüllő és pisztrángsügér 30 cm
 • Márna, amur, balin és csuka 40 cm
 • Kecsege 45 cm
 • Harcsa 50 cm
 • Folyami rák 10 cm

Aki tehát szívesen horgászásba fogna az idén, az forduljon a Magyar Országos Horgász Szövetséghez (telefon: (06-1) 319-9790, vagy (06-1) 319-9791), ahol felvilágosítást adnak a területileg illetékes szervezetekről, egyesületekről is.

Korábban:

Peca-sorozat: A menyhalról

Nem hiányzik a könyvespolcáról?