Vágólapra másolva!

Barlangászok: a denevérek barátai

A sportbarlangászok a nagyobb barlangok felderítésére vállalkoznak. Egyrészt a kalandvágy hajtja őket, másrészt itt kipróbálhatják ügyességüket, bátorságukat és erejüket. Hatalmas termeket, vízeséseket, különleges alakú cseppköveket, szűk folyósokat fedeznek fel a föld gyomrában.

A barlangászok nem akarják csak maguknak megtartani ezeket a szépségeket. Több iskola és barlangászcsoport is hirdet túrákat, illetve olyan tanfolyamokat, melyekre bárki jelentkezhet, aki a föld belsejének világára kíváncsi. A vezetett túrákhoz felszerelést is biztosítanak, és a természetes kaland élményét, hiszen nem kiépített utakon, hanem a barlang természetes közegében barangolhatunk, akár még hason csúszva is, ha másra nincs hely.

Fontos tudni, hogy Magyarországon minden barlang védett. Csak engedéllyel rendelkező személlyel, azaz barlangi túravezető vagy barlangi kutatásvezető kíséretében léphetjük át egy barlang száját. A szabály betartása biztonságunk miatt is elengedhetetlen. Saját érdekünk, hogy kizárólag szakképzett, a barlangot és a barlangjárás technikáját jól ismerő vezető után menjünk. A barlangászás közbeni minimális létszám 4 fő.

Fontos, hogy nehogy kint felejtsük az elemlámpát, és mindenképpen legyen nálunk tartalékvilágítás is. A felszerelést belépés előtt ellenőrizzük! A természet pedig azt kéri tőlünk, hogy ha már beléptünk titkolt és féltve őrzött termeibe, ne hagyjunk nyomot magunk után! Elégedjünk meg az élménnyel, amit magunkban hordozunk és később másoknak is elmesélhetünk, de a barlang állapotát semmilyen módon se változtassuk meg!

Korábban: