Vágólapra másolva!

Elsőként, 1953. május 29-én Edmund Hillary és Tenzing Norgay jutott fel a földkerekség legmagasabb hegycsúcsára, a mai ismereteink szerint 8850 méteres Mount Everestre, ahol azóta több mint 1300-an jártak. Csütörtökön a lista 53 fővel bővült, magyar névvel nem, s az tűnik valószínűnek, hogy csütörtökön nem jutottak fel a csúcsra, de pénteken jó esélyük van arra, hogy magyarként először feljussanak az Everestre.

Magyar hegymászók korábban háromszor kísérelték meg a csúcs meghódítását, ám az 1996-os és a 2001 őszén egy időben indított két támadás is sikertelen volt. Az elmúlt évben próbálkozó két csapat legtapasztaltabb hegymászóiból idén összeállt, s 36,4 millió forintos költségvetéssel gazdálkodó Magyar Mount Everest Expedíció 2002 tagjai közé Ács Zoltán (33), Erőss Zsolt (33), Mezey László (32), Mécs László (28) és Várkonyi László (46) került. Az ötfős magyar csapat a korábbi útvonalaktól eltérően a szakma szerint legkönnyebb, az úgynevezett nepáli normál útvonalat választotta, s egy nemzetközi expedíció részeként 5300, 6100, 6400 és 7200 méteren épített ki tábort.

Április 30-án súlyos tragédia történt, a Méccsel együtt mászó brit Peter Legate-et halálos baleset érte. A két mászó a táborból a rossz időjárási viszonyok miatt visszafelé indult, elsőként Mécs, hogy kevésbé tapasztalt társa számára megtisztítsa a mászóköteleket a vastag hótakarótól. A magyar mászó kétszáz méterre volt a meredély aljától, amikor az őt követő Legate lezuhant a mélybe. (Emlékezetes, hogy tavaly a Millenniumi Mount Everest-expedícióból Gárdos Sándort sodorta le a szél a sziklákról, 1996-ban pedig a magyar expedíció osztrák tagja vesztette életét.)

A magyar csapat azonban a tragédia ellenére sem tett le arról, hogy feljusson a Mount Everestre, s május 13-án, hétfőn megindította a támadást a csúcs ellen. Erőssék csütörtökön reggel elhagyták a 7200 méteren kiépített, utolsó tábort, s azzal az elhatározással indultak útnak, hogy ezen a napon feljutnak a csúcsra. Az előjelek kedvezőek voltak, s kihasználva a kedvező időjárási viszonyokat, csütörtökön valóságos csúcsforgalom alakult ki a Föld legmagasabb pontján: hírügynökségi jelentések szerint ötvenhárman jutottak fel a Mount Everestre! Közöttük azonban magyar hegymászó neve nem szerepelt.

"Folyamatosan érkeznek a hírek, hogy kik jutottak fel a csúcsra, de a Magyar Mount Everest Expedíció tagjairól egyelőre nincs új információ" - közölte az [origo]-val csütörtök délután Zimmermann Ottó, az expedíció sajtófőnöke, aki Budapestről műholdas kapcsolatban áll az 5300 méteren levő alaptáborral.

"Elképzelhető, hogy már a magyarok is feljutottak a csúcsra, mert reggel nem az elsők között indultak, s így róluk értelemszerűen később kapunk híreket. S ez csak akkor lehetséges, ha már lefelé jönnek, s elérnek olyan magasságba, ahonnan rádión értesíthetik az alaptábort. Annyi bizonyos, hogy csütörtökön négyen, Erőss Zsolt, Mécs László, Mezey László és Ács Zoltán indult a csúcs meghódítására, Várkonyi László a táborban maradt. Egy olyan információt kaptunk, mely szerint a hegyen levő rengeteg hegymászó közül azok, akik ma nem jutottak fel a Mount Everestre - éppen a túl nagy forgalom miatt - többen is a csúcs közelében töltik az éjszakát, s reggel újra próbálkoznak. Ám hogy ez vonatkozik-e a magyarokra, sajnos nem tudjuk" - tett hozzá végül Zimmermann.

Fábik Tibor

Korábban: