Társoldalunk:

Streetball: "szabálytalan" játék

Az utóbbi években hihetetlen népszerűségre tett szert az utcai kosárlabdázás. Rengetegen kezdtek streetballozni, de nem mindig ugyanazon szabályok szerint játszottak a csapatok. Mivel hivatalos szabálykönyv nincs, kénytelenek vagyunk a legnagyobb, legrangosabb események reguláira hagyatkozni.

Fotó: Arany-Média
Alapelv, hogy a streetballban mindig a fair play szabályait kell érvényesíteni. Ez az első és legfontosabb dolog, amit egy "utcai játékos" megtanul. A pályafelügyelőket éppen ezért csak szükség esetén avanzsálják játékvezetőkké. A játék a félhivatalos szabályok szerint 3-3 ellen folyik, de az utcai csapatok általában több, 4 vagy 5 főből állnak. Cserélni a labda birtoklásakor lehet. A kezdő csapatról sorsolással a pályafelügyelő dönt. Minden egyes kosár után automatikusan a pontszerző csapat ellenfele kapja a labdát. Minden kosár és büntető egy pontot, a köríven kívüli dobás két pontot ér.

Újrakezdéskor ki kell vinni a labdát a kétpontos vonalon túlra, s ugyanott "kezeltetni" is kell az ellenféllel. Ahhoz, hogy egy csapat érvényes kosarat tudjon elérni, legalább ketten kell, hogy érintsék a labdát. A kosárlabdából ismert, a palánk alatti tartózkodás idejét korlátozó, úgynevezett három másodperces szabály ellenben itt nem létezik. Feldobás sincs, helyette a védekező csapatot illeti a labda.

Fotó: Arany-Média
Zsákolni többnyire tilos, ráadásul a palánktartó állvány és a védőszivacs nem számít a pálya tartozékának. Mérkőzésenként minden csapat egyszer kérhet időt, de az utolsó 2 percben egyszer sem. A támadó csapatnak 30 másodpercen belül dobnia kell (szándékos időhúzás esetén a pályafelügyelő az ellenfélnek ítélheti a labdát). A mérkőzés 16 pontig vagy 20 percig, de van ahol 13 pontig vagy 10 percig tart futó órával. A megadott büntetődobást a játékidő után is el kell végezni. Amennyiben a mérkőzés a játékidő leteltekor döntetlen, úgy a "hirtelen halál" dönt. A kezdőcsapatot ekkor is kisorsolják.

Ha a faultolt játékos érvényes kosarat ér el, úgy az számít, és nem jár a szabálytalanságért büntetődobás. Dobás közbeni fault után - amennyiben nem ment be - mindig büntetődobás van. A büntető elvégzése után a labda mindig az ellenfelet illeti meg - függetlenül attól, hogy a büntetődobás bement vagy sem. Az első szándékos szabálytalanság után egy büntetődobás jár, a második után a vétkes játékost ki zárják a mérkőzésről. A külön nem említett, egyéb kérdésekben természetesen a kosárlabdázás versenyszabályai a mérvadók.

Korábban:

Tízállomásos streetball "road-show"