Vágólapra másolva!

Kirándulás a világ leghosszabb kerékpárútvonalán

Fotó: Arany-Média

Akik a szervezett túrákkal szemben szeretnek inkább a "saját fejük után" menni, Ausztria déli tartományában, Stájerországban biztosan megtalálják számításukat. A régió, melyet körülbelül ötórányi autózás után ér el az utazó Budapestről, nem ismeretlen a magyar turisták előtt, hiszen a téli hónapokban rengetegen indulnak ide a hóbiztos hegyekbe síelni.

A tavaszi, nyári időszakban Stájerország igazi kerékpáros paradicsom. Itt található az "Alpentour Steiermark", a világ leghosszabb kiépített hegyikerékpáros útvonala. A 1138 kilométer hosszú és több mint 31 kilométeres magasságkülönbségű útvonal sajátossága még hogy ez az első pálya, amelyen végig GPS navigációs rendszer működik. Összesen háromezer pontot jelöltek meg rajta, így minden leágazás 10-15 méteres pontossággal betájolható. Az sem probléma, ha nem rendelkezünk saját műszerrel, hiszen a speciálisan a kerékpárosok fogadására felkészített szállásadóknál, az Alpentour-gazdáknál készülékeket is lehet kölcsönözni. Akiknek van saját Garmin típusú készülékük, júliustól egyes szakaszok adatait a www.alpentour.at honlapról is letölthetik. Ezen az internetes oldalon megtalálható a kezdeményezéshez csatlakozott szállásadók teljes listája is.

Fotó: Arany-Média

Természetesen azonban az önálló kirándulások mellett van lehetőség szervezett egy- vagy többnapos túrákhoz is csatlakozni az Alpentour vonalán. Ezekre a szervezett kirándulásokra is a szállásadó gazdáknál lehet jelentkezni. Könnyebbséget jelent, hogy a túrázóknak nem kell súlyos zsákokkal kerekezniük, hiszen a szállásadók, míg a csapat úton van, a következő szálláshelyre szállítják a csomagokat. Akik az Alpentourról bővebb felvilágosítást szeretnének kapni, az Alpentour Steiermark irodában Wolfgang Mitterbäcknál érdeklődhetnek a (00-43) 664-3008873-as telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen. De szívesen segítenek az Osztrák Idegenforgalmi Képviselet budapesti irodájának (06-1) 391-4311-es telefonszámán is.