Vágólapra másolva!
A pecázásról úgy tartják, kellemes kikapcsolódást nyújt a léleknek, kapásra várva távolabb kerülnek a hétköznapi gondok. A városi élet rohanó hétköznapjai után nyugalomra vágyó budapestiek számos helyen horgászhatnak a környéken.

A Dunán a jogszabályi előírások és az országos horgászrend szabályai szerint lehet pecázni. Erről az adott területre kiadott horgászrendek adnak tájékoztatást. A területi engedélyek árai a halgazdálkodási, halasítási színvonalnak megfelelően változnak. A felnőtt napijegyek 500 és 1000, az ifjúsági, egy napra érvényes engedélyek 150 és 500 forint közötti árért válthatók ki.

A Duna különböző szakaszain más és más halfajok dominálnak, az egyes szakaszok halállománya a meder és a part alakulásától, a vízjárástól, valamint az adott halfaj élőhelyi viszonyainak alakulásától is függ. A fővárosi Duna-szakasz kiemelkedik változatos és időnként meglepően jó fogást nyújtó halállományával. A területre érvényes engedélyek a Horgász Egyesületek Budapesti Szövetségétől válthatók ki (1052 Budapest, Galamb u. 3., telefon: 318-5472), illetve számos horgászboltban is megvásárolhatók. A Ráckevei-Duna-ágat felül a Kvassay-, alul a Tassi-zsilip zárja, így tulajdonképpen állóvíz jellegű. Ez a 60 kilométeres vízszakasz a hazai Duna legintenzívebben halasított része. Fő halai a ponty, az amur, a dévér, a balin, a süllő, a csuka és a harcsa. Mellékvizeivel együtt a Ráckevei-Duna-ág közel 2000 hektáros vízterületet jelent. Információt és engedélyeket a terület hasznosítójától, a Ráckevei-Duna-ági Horgász Szövetségtől (telefon: (06-24) 518-610) lehet kérni.

Budapesten és Pest megyében horgászásra alkalmas vízterület még a tassi öböl, a Szilas Víztározó (mátyásföldi Naplás-tó), a határréti , háziréti és gombai víztározók. A területileg illetékes szervezetekről, egyesületekről a MOHOSZ ad felvilágosítást a 319-9790-es vagy a 319-9791 telefonszámokon.