Vágólapra másolva!
Másodízben rendeznek nyilvános halászatot a 220 hektáros tatai Öreg-tavon és környékén, a kulturális programokkal is tarkított rendezvénynek vasárnap ad otthont a Komárom-Esztergom megyei város.

A rendezők nevében Filipsz Attila, a Tatai Mezőgazdasági Rt. mérnöke az MTI-nek elmondta: a tavalyi, hagyományteremtő rendezvény mintegy 10 ezer érdeklődőt vonzott.

Forrás: --

Öreg-tó



A négy nagy egységből álló s mintegy 800 hektár összterületű tógazdaságban tenyésztik a Magyarországon őshonos és telepített halfajok mindegyikét.

Magyarország nemzeti parkjai/sport/x-mag/20020926magyarorszag.htmlZöldturizmus-fejlesztési program Komárom-Esztergom megyében/sport/x-mag/20020926zoldturizmusfejlesztesi.htmlMagyar halgasztronómia/sport/x-mag/20020918magyar2.html

Mint megemlítette, az Öreg-tó hazánk első mesterséges halastava, ebben folyt elsőként céltudatos tenyésztői munka.

Az őszi lehalászás után sem néptelenedik el Tata egyik ékessége és környéke - tájékoztatott Csonka Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei csoportjának titkára.

Elmondta: november 30-án ugyancsak másodízben rendezik meg a Tatai Vadlúd Sokadalom elnevezésű rendezvényt, azaz az ország madarászfesztiválját.

A tavon és környékén - magyarázta - napjainkig több mint 200 madárfajt figyeltek meg az ornitológusok.

E fajok között számos ritkaság is előfordult, de a tó nemzetközi jelentőségét az ott megpihenő vízimadarak hihetetlen tömegei jelentik.

- Egy-egy téli napon akár 30-40 ezer vadlúd, 5-10 ezer sirály, réce és egyéb vízimadár látható a tavon, illetve a partján, így az Öreg-tó méltó partnere a világörökség részeként ismert Hortobágynak vagy az annál sokszorosan nagyobb és ismertebb Balatonnak, a Fertő vagy a Velencei-tónak - vélekedett Csonka Péter.