Vágólapra másolva!
Karintia Ausztria életvidám déli részén fekszik, az alpesi ország legmagasabb hegyei között az olasz és szlovén határnál, és ezt nemcsak a melegebb éghajlat, hanem az emberek kedvessége, közvetlensége is elárulja. Az 1270 tava miatt (ebből 200 fürdőtó, ivóvíz minőségű vízzel, melyek akár 28 fokra is felmelegszenek) Karintiát nevezhetjük az ezer tó vidékének is. Karintia legnagyobb tava a Wörthi-tó, melyet gyakran az "osztrák riviéraként" is emlegetnek, varázslatos hegyek között terül el, vitorlázók, szörfözők, búvárok, vízisízők népesítik be, de lehet golfozni és a tó körül kerékpározni is.

Miközben az anyósülésen a térképet böngészve kerestem a szállásunk melletti Faaker-tavat, arra gondoltam, pár hónappal ezelőtt erre jöttünk gleccsersízni. Ismerős autópálya, Klagenfurt, Villach, a Wörtih-tó kis csücske az autópályáról. Igen, ez a tó, amit már akkor is meg akartunk nézni, de hideg volt, szép tiszta síelőidő - siettünk inkább fel a gleccserre.

Forrás: aqua magazin


Utunk a legnagyobb magánikötőbe, Lorettóba visz, amit az 1900-as évek elején alapítottak, és jelenleg 250 kisebb-nagyobb vitorláshajó áll benne. A kikötőkapitány elmondja, vendéghelyet nem tartanak, de szívesen segítenek vízre rakni a hajót, ha valaki sajátjával jön. Igazán nincs is szükség vendéghelyekre, mivel a tó egy nap alatt bőven bejárható.

Forrás: aqua magazin


Velden korábban és ma is ismert emberek találkozóhelye, ezen az elegáns fürdőhelyen játszódik a Kastély a Wörthi-tónál című filmsorozat. Olyan ismert emberek szálltak itt meg, mint Windsor hercege és Kirk Douglas. A magasan fekvő tó lenyűgöző kilátást nyújt a századforduló Wörthi-tavi építészetére. A tóparton elhelyezkedő nyári villák sokaságában talán az egyik legmutatósabb fürdőház a Werzer-Badehaus.

Forrás: --


Klagenfurt mellett van a Minimundus, ahol a világ legnevezetesebb építészeti remekműveinek több mint 170 miniatűr modellje között megtalálható a szingapúri Raffles hotel, az indonéziai Borobudur-templom, a New Yorki Szabadság-szobor és természetesen a Halászbástya.