Társoldalunk:

Skyrunning - magassági futás

A nagy magasságban végzett futás vagy skyrunning minden bizonnyal az egyik leglenyűgözőbb és egyben legnehezebb sport a világon. A hosszú távú vagy a maratoni futás eleve fárasztó, mely itt párosul a magassággal, a nagy szintkülönbségekkel, a mostoha időjárási viszonyokkal és a hegyek tipikus veszélyeivel. Olyan egyveleg ez, mely még a legfelkészültebbeket is próbára teszi fizikailag és pszichésen egyaránt.

Forrás: --
A skyrunning első emlékeit körülbelül 1519-ből ismerjük. Ekkor történt, hogy egy spanyol katona elsőként mászta meg az akkor legmagasabbnak tartott csúcsot, az 5441 méter magas mexikói Popocatepetl vulkánt. 1864-ben pedig Federick Morshead állított fel egy félelmetes rekordot: 16 és fél óra alatt megjárta a Chamonix - Mont Blanc utat oda-vissza.

Az első hivatalos 4000 méter feletti magashegyi versenyt 1933-ban rendezték, igaz még nem "gyalog", hanem sível. A magashegyi sítalpas futás azóta is létező verseny. 1992-től napjainkig több mint 10 000 sportoló büszkélkedhet azzal, hogy részt vett 4000 méter felett rendezett futóversenyen. A nemzetek közül az egyik legnépesebb és legsikeresebb csapat az olaszoké. Az olasz szövetség idáig több mint 50 versenyen indította futóit, és huszonkét 4000 méter feletti világrekordot tart számon.

A skyrunning versenyen különböző számokban indulhatnak: A SkyMarathonon a klasszikus maratoni távot kell 4000 méter felett lefutni; a SkyRace távja lehet rövidebb és hosszabb is a klasszikus maratoni távnál, de mindenképp 3000 méter felett kell futni; a Vertical Kilometer, azaz függőleges kilométer elnevezésű szám - ahogy neve is elárulja - 1000 méteres szintkülönbség leküzdését várja az indulóktól versenyenként változó magasságon. A terep minőségétől függően a táv hossza is változik - 3 és 5 kilométer között mozog. Talán ez a legkönnyebb, legteljesíthetőbb szám, ami lehetővé teszi, hogy az ember képet alkosson arról, mi is az a skyrunning.

Az első skyrunning-világbajnokságot 1998-ban tartották Cerviniában 16 nemzet résztvevőivel. Szintén Cervinónál rendezték 2000-ben az első magashegyi olimpiai játékokat is a SkyGamest, melyen 18 ország képviseltette magát, és öt számban mérték össze tudásukat: SkyBike, Vertical Kilometer, SkySki, SkyRace és SkyMaraton számban.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a skyrunnerek a világ legtöbbet tanulmányozott sportolói. A felmérések eredményeiből kiderült, hogy a futók sebessége a tengerszinthez képest 4200 méter felett 72%-kal csökken; a felfele elért gyorsasági rekord a Vertical Kilometer számban 1657 m/h, míg a lefele elért maximum sebesség a SkyMaratonon 3410 m/h volt. A skyrunning megjelenése előtt azt gondolták, hogy ilyen magasságban nem lehet edzeni, ezzel szemben mára tény az is, hogy a megfigyelt sportolók egyikénél sem tapasztaltak akut hegyi betegséget. A legideálisabb edzésterv havonta 30 000 méter szintkülönbség megtételét írja elő a profiknak.

Forrás: --
Ez a sport természetesen különleges felszerelést igényel: olyan anyagokból készült ruhákra van szükség, melyek könnyűek, légáteresztőek, ugyanakkor tartják a hőt, és rugalmasak. Fontos, hogy ne akadályozzák, lassítsák a mozgást. Ezenkívül jól jönnek olyan kiegészítők, mint pl. a szemüveg, a szélvédő kesztyű, karbonszálas síbotok és kulacs.