Vágólapra másolva!
Nemzetközi solymász találkozó kezdődött Orosházán szerdán, a négynapos rendezvényen  nyolc ország nyolcvan vadásza vesz részt, akik 10-10 tagú csapatokban mérik össze idomítási tudásukat.

Az immár tizenkettedik alkalommal megrendezett solymászverseny megnyitásakor Szabó László, a Magyar Solymász Egyesület elnöke elmondta: az idén a magyar solymászok mellet hét országból, közöttük Hollandiából, Franciaországból sőt még Japánból is érkeztek a résztvevők.

A négynapos találkozó során a környék tíz vadásztársaságának területén, nyolc csapatban mutatják be idomítási tudományukat a solymászok.

Kiraboltak egy őrizetlen kerecsensólyom-fészket/itthon/19990521kiraboltak.htmlFalkavadászat Sümegen/sport/x-mag/20021010falkavadaszat.html

Az elnök kiemelte, hogy Orosháza-Gyopárosfürdő környéke szerte Európában ismert, mivel kiváló adottságú "apróvadas" terület. A találkozó résztvevői gazdag zsákmányra számíthatnak itt.

A vadászok madaraikkal - sólymokkal, sasokkal és héjákkal - rókára, nyúlra és fácánra "mennek" s a természet törvényei alapján, szemben a lőfegyveres vadászattal, az apróvad itt eséllyel veszi fel a küzdelmet a támadó madárral szemben - hangsúlyozta.

- A tapasztalatok azt mutatják, hogy átlag minden nyolcadik-kilencedik röptetés jár eredménnyel - mondta Szabó László.

Az elnök a továbbiakban kiemelte, hogy a solymászat egyre
népszerűbb Magyarországon, annak ellenére, hogy komoly vizsgákat
kell letenni a solymászoknak ahhoz, hogy megszerezzék a vadászat e
módjához az engedélyeket.

- Tíz éve még csak ötven solymászt tartottunk nyilván az
országban, s számuk napjainkra 162-re növekedett - ismertette Szabó
László.