Vágólapra másolva!
Egy bécsi "kalóz" egykori elődeihez hasonlóan megszerzett egy idegen hajót, bár némileg eltérő módszerrel: nem a nyílt tengeren támadt rá, és emberéletben sem esett kár az akció során, hanem csalással tette a magáévá a 600 ezer euró értékű katamaránt.

Az illető alaposan előkészítette a dolgot: először megszerezte, alighanem ellopta egy bécsi fiatalember útlevelét. (Az illető nem lehet a tettes, mert mozgáskorlátozott.)

Ezután a mai kalóz egy bécsi internet-kávéházból kibérelte a világhálón a szardíniai Puntaldia kikötőjében horgonyzó luxushajót, és külön lakást bérelt, hogy annak a címére küldjék el a tervezett utazás papírjait. Végül pedig befizetett egy horvátországi útra, hogy egy ottani tanfolyamon megszerezze a katamarán - kéttestű hajó - bérléséhez szükséges jogosítványt. A tanfolyam többi résztvevője emlékszik még arra, hogy a Michel Gründel néven szereplő férfi gondosan elkerülte a fényképezést, csak egyetlen képre került rá, de arra is csak mélyen szemébe húzott sapkával.

Augsztus 23-án aztán "Gründel" megérkezett Puntaldia kikötőjébe, bemutatta a lopott útlevelet, amelybe beragasztotta saját fényképét, továbbá a pulai kikötői hatóság hamisított jogosítványát és állítólagos legénységének névsorát azzal, hogy a fiúk majd később érkeznek.

Forrás: --
Pivilege


A rendőrség kizártnak tekinti azt a lehetőséget, hogy a Gründel néven ismert férfi balesetet szenvedett volna, mert minden jel arra utal, hogy az illető szándékos csalással jutott a drága luxushajóhoz, s ennek előkészítésére több mint 10 ezer eurót szánt.

Most az Interpol 181 országának rendőrei keresik a hamis Gründelt, de könnyen lehet, hogy bottal (illetve stílszerűbben: evezővel) üthetik a nyomát. A karibi térségben ugyanis az ilyen hajók igen népszerűek, ezért a tettes valószínűleg oda vitte és ott eladta - véli a rendőrség, amely ennek ellenére Ausztriában is a lakosság segítségét kérte az ügy felderítéséhez.