Vágólapra másolva!
A svájci Alinghi nyerte az első futamot az Auckland melletti Hauraki-öbölben zajló 31. vitorlás Amerika-kupán. A következő futamra vasárnap kerül sor.

A címvédő Team New Zealand számára szerencsétlenül kezdődött az egyik csapat öt győzelméig tartó sorozat, technikai probléma miatt ugyanis már az első negyedóra végén kénytelen volt feladni a versenyt. Ezt követően a selejtezőnek számító Louis Vuitton-kupán győztes svájci együttes nyugodtan folytatta útját, majd 1:55:53 óra elteltével gond nélkül befutott a célba.

A hazai hajó egyik vitorlarúdjának illetve vitorlázatának megrongálódása szakértők szerint azzal magyarázható, hogy egyszerre túlságosan sok víz került a fedélzetre. Az új-zélandiak szerint ugyanakkor nincs miért aggódniuk, korábban egy edzésen történt már velük hasonló eset. "A következő futamra minden rendben lesz" - fogalmazott a kormányos Dean Barker.

A legutóbbi Amerika-kupán éppen a Team New Zealanddal győztes Russel Coutts irányításával versenyző svájci csapat elégedetten nyugtázta a sikeres rajtot, a legénység tagjai közül azonban többen értetlenségüknek adtak hangot. "Váratlanul ért az új-zélandiak balesete, hiszen hét éve ezen a vízen készülnek. Láttuk már őket 30 csomós szélben száguldani, most meg 23 csomóval sem tudtak megbirkózni" - fogalmazott Christian Karcher.