Vágólapra másolva!
Tömeges halpusztulást észleltek a napokban a horgászok a Holt-Körös kunszentmártoni partszakaszán; a pontytól a kárászig tetemek sokasága lebeg a vízen, a környéken erős bűz terjeng.
Forrás: MTI


A szakember tájékoztatása szerint a bűzből és halakon látható jelekből ítélve az állatok pusztulása már korábban bekövetkezett, szinte teljes valószínűséggel a téli időszakban a vízben kialakult oxigénhiány miatt.

A haltetemek elszállítása az önkormányzat jóvoltából már megkezdődött, a 7-10 napig is eltartó munkába most a halászati kezelő is bekapcsolódott.

Czuczi Mihály, Kunszentmárton polgármestere arról számolt be, hogy a város önkormányzata már március 12-én jelezte a holtág halászati jogát birtokló Kőrösi Halászati Szövetkezetnek, hogy várhatóan a jég olvadását követően jelentős halpusztulás várható. A gyomaendrődi szövetkezet azonban jelzésükre nem reagált.

A polgármester elmondta: a városgondnokság már többmázsányi tetemet összegyűjtött, ám ez az összes elhullott állatnak csak a töredékét teszi ki.

Halpusztulás a Marcalon/itthon/20020811halpusztulas.htmlTömeges halpusztulás a Duna bédai mellékágában /itthon/20001010tomeges.html

Rámutatott: azzal a veszéllyel is számolniuk kell, hogy az egykori Körös-mederből többen haza akarják vinni elfogyasztásra vagy értékesítésre a tetemeket.

Czuczi Mihály közölte: az önkormányzat kezdeményezni fogja, hogy a holtág kezelői jogát megkaphassa az illetékes hivataltól, mert a terület összes gondjával-bajával így is, úgy is a polgármesteri hivatal kénytelen foglalkozni.