Vágólapra másolva!

Óriás harcsát fogtak Fehérvárcsurgón

Csaknem hétórás fárasztás után 70 kilogrammos harcsát fogott a fehérvárcsurgói víztározóban egy horgász hétfőre virradóra - közölte Purgel István, a Horgászegyesületek Fejér Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke.


Wachtler József bodajki horgász nem harcsázni, hanem pontyozni indult, s annak megfelelően választott felszerelést és kukorica csalit.

A hatalmas harcsa kiemeléséhez egyik horgásztársát is segítségül kellett hívnia, kettőjüknek is csak háromszori próbálkozás után, vágóhoroggal sikerült kiemelniük a hatalmas példányt. A hajsza végére a horgászbot is kettétört. Az óriás halat a horgász és családja fogyasztja el.

Fehérvárcsurgón az idei horgászidényben már a második óriás harcsa került horogra: néhány hete egy 77 kilogrammos példányt zsákmányolt egy horgász.

A halőrök és a horgászok szerint azonban a tóban még több, a kifogottakhoz hasonló méretű harcsaóriás él, gyakran látnak feltűnni 80 kilogrammosra becsült példányokat is.

A 170 hektárt borító, mesterségesen kialakított tározótóba negyedszázada telepítették be az első harcsaivadékokat, s úgy tűnik, a falánk ragadozók ideális élőhelyre találtak a helyenként 10-14 méter mély vízben.

Kezdő horgász nagybevásárlás előtt/sport/x-mag/20020423kezdo.html

A korhadó gyökérmaradványok ugyanis ideális búvó- és élőhelyet kínálnak a harcsáknak. A falánk harcsaállomány ritkítására évente harcsafogó versenyt is rendeznek.

Magyarországon, az eddig hivatalosan (MOHOSZ) elfogadott legnagyobb szürkeharcsa 98,00 kg-ot nyomot, és a Szentesi II-es tavon, 1998-ban akasztotta meg egy 18 éves horgász.

Néhány évvel később a Velencei-tavon fogtak nagyobb harcsát (105 kg), de azt nem fogadták el hivatalos horgászzsákmányként, ugyanis azt három gyerek találta a nádasban, amint éppen már haldoklott. A gyerekek nagy ijedtükben agyoncsapták az evezővel, és nagy kínok között kivonszolták a partra, ahol azt több horgász szerette volna saját zsákmányként kezelni. Ez a zavaros ügy végül csak mint botrány került be az emlékkönyvekbe, a hivatalos, eddigi abszolút rekord az 1998-as fogás maradt.