Társoldalunk:

Fa Nándor ötvenéves

Július 9-én lesz ötvenéves Fa Nándor székesfehérvári vitorlázó, az első magyar, aki egyedül kerülte meg vitorlással a Földet.

A Székesfehérváron született Fa Nándor korán kapcsolatba került a sporttal: 11 éves korától 17 éves koráig birkózott, majd sérülés miatt a kajak-kenura váltott. 27 évesen lett vitorlázó. Saját építésű finn-dingi hajójával vált kerettaggá.

Szintén kalandvágyó barátjával, Gál Józseffel 1980 és 1985 között megépítették a 31 láb hosszú Szt. Jupát nevű túrahajót, amivel a következő két évben megkerülték a földgolyót. 1985. szeptember 26-án indult Opatijából az első magyar világ körüli vitorlásút két résztvevője, a Balaton-31 típusú hajóból maguk építette, 15 négyzetméter felületű vitorlás fedélzetén. 717 napi út után, Gibraltár, Ceuta, Las Palmas, a Zöldfoki-szigetek, Fokváros, Sydney, Auckland, a Falkland-szigetek, Buenos Aires, Montevideo és Rio de Janeiro érintése után 1987. szeptember 12-én érkeztek vissza Opatijába. Kikötéseik alkalmával a helyi magyarok mindenütt nagy szeretettel és segítőkészen fogadták őket. Az Indiai-óceánon egyszer felborultak, de megmenekültek, Sydneyben közel fél évet töltöttek, amíg rendbe hozták a megviselt hajót. Ezután megkerülték a Horn-fokot, a vitorlások Everestjét, majd az Atlanti-óceánon ismét borultak egyet, végül Opatijába érkeztek vissza. 1987. szeptember 12-e, megérkezésük napja sporttörténeti dátum: immár magyaroknak is sikerült vitorlással megkerülni a Földet.

Fa Nándor már ezen az úton elhatározta, hogy részt vesz egy egyszemélyes Föld-kerülő versenyen. Hazaérkezésük után megtervezte és megépítette az első magyar óceáni versenyvitorlást, a 60 láb hosszú Alba Regiát. Az 1990-91-es BOC Challenge elnevezésű versenyen azonban nem volt szerencséje, kormánytörést szenvedett, de így is 11.-ként ért célba, és szakmai különdíjat kapott.

Forrás: MTI
1993  márciusában
A tapasztalatokat átgondolva elhatározta, hogy indul a következő évi non-stop Föld-kerülő versenyen, a Vendeé Globe-on. Átépítette az Alba Regiát, s 1992. november 22-én ő is ott volt a világ legnehezebbnek tartott vitorlásversenyének startjánál. A nyugat-franciaországi Les Sables D'Olonne-ból indulva a Kanári-szigetek, a Jóreménység-fok, Új-Zéland és a Horn-fok megkerülésével, mintegy 36 ezer kilométer megtétele után érkezett vissza a francia kisváros kikötőjébe 1993. március 31-én. 128 nap és 20 óra után ötödikként ért révbe Fa Nándor, ezzel ő lett az első magyar, aki vitorlásával egyedül megkerülte a Földet. Harmincezer ember és a Himnusz hangjai várták. Kikötés és külső segítség igénybe vétele nélkül kellett megtenni a távot, valamennyi versenyző - azonos feltételek mellett - csak a rendszeres rádiómeteorológiára támaszkodhatott. Az út során több kijelölt áthaladási pont volt, ezeket feltétlenül érinteniük kellett, ezen túlmenően azonban szabadon választhatták meg az útvonalukat. Fa Nándor életveszélyes borulás, vitorlaszakadás és más nehézségek után a Vendée Globe egyetlen nem tengermelléki országból származó versenyzőjeként teljesítette az erőpróbát, amelynek sajnos két halálos áldozata is volt.

Hazatérése után Göncz Árpád köztársasági elnök Antall József miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének Polgári Fokozatával tüntette ki a kiváló sportembert, szülővárosa pedig díszpolgári címmel jutalmazta.

Fa Nándor meghívottként az 1996-97-es Vendeé Globe-on is elindult, de számtalan technikai probléma miatt fel kellett adnia a versenyt. 1997-ben a Transat kétszemélyes Atlanti-óceáni versenyen a 4. helyen ért célba. Ezután visszavonult. Megalapította a Balaton-kerülő vitorlásversenyt, elnöke a Megszállottak Klubjának, vállalkozásaival foglalkozik, és a családjának él. De nem tartja kizártnak, hogy benevez a 2008. évi Vendeé Globe-ra, ha kap kellő támogatást. Úgy érzi, van még "dolga" a tengerrel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK