Vágólapra másolva!
Ha szeretnének új helyeket kipróbálni, ha már nincs kapás a régi stégen, ha elégedetlenek a telepítéssel, a kiszolgálással, de nincs idejük keresgélni, megpróbálunk egy kicsit segíteni a választásban. Akik szeretnének a horgászat mellett gyönyörű környezetben pihenni, kirándulni, azoknak nyugodt szívvel ajánlhatjuk Komárom-Esztergom megyét.

Amellett, hogy rengeteg hangulatos horgásztavat talál az erre kalandozó horgász, a folyami horgászat szerelmesei is megtalálják a számításukat, hiszen a Duna mint potenciális célpont szeli át a megyét. A folyó a legtöbb helyen a Magyar Horgász Szövetség engedélyével horgászható. Egy-két alkalmat mindenképpen megér, ha másért nem, hát azért, hogy próbára tegyük képességeinket a folyami horgászatban is.

A Dunakanyar szépsége évszázadok óta lenyűgözi az erre járókat, a Vértes és Gerecse tájvédelmi körzetei, valamint a dimbes-dombos táj csodás élményekkel gazdagíthatják a kirándulókat. Egykori koronázóvárosunk Esztergom, Mátyás király kedvelt helye, Visegrád, Tata vagy Komárom pedig gazdag látnivalóval és kulturális programokkal várják azokat, akiket nem csak a horgászat érdekel, vagy családdal kelnek útra.

Búbánat-völgyi Kerek-tó
A tájvédelmi körzetben található 6,2 hektáros víztározó tavakat a Búbánat patak vize táplálja. Partja végig nádas, bokros. Kezelője az Esztergomi Vasutas Horgász Egyesület. Napijegy a halőrnél váltható. Az elhozott halakért külön nem kell fizetni. A tavakba telepített hal mennyisége évente 1500 kilogramm, a tóban fogható ponty, amur, süllő, csuka, keszeg. (További információ: Peti Endre, telefon: 06-33-421-502.)

Csolnoki halastavak
A két tóból álló 2,7 hektáros természetes tórendszer a Csolnoki Sporthorgász Egyesület kezelésében horgászható. Érdekessége az enyhén iszapos tófenék, mely kedvelt lakhelye a fokozottan védett mocsári teknősnek, így honos a csolnoki tavak vizeiben is. Napijegy a csolnoki ABC-ben váltható. A horogra akadt halakért nem kell fizetni. Különösen a ponty szerelmeseinek ajánljuk. A telepített halak százalékos megoszlása: ponty 80%, amur 10%, keszeg 5%, csuka 3%, harcsa-süllő 1-1 %. (További információ: az SHE titkáránál, telefon: 06-33-441-061.)

Palatinus-tó
A Dorog közeli bányató 30 hektáron terül el, kezelője a Dorogi Bányász Horgász Egyesület. A tó egyik oldalán strand üzemel, így a családtagok is kikapcsolódhatnak, míg a családfő a halakkal randevúzik. Napijegy a tóparton váltható. A fogott halakért nem kell fizetni. A telepített halállomány megoszlása: ponty 60%, keszeg, balin 20%, amur 10%, csuka 5%, süllő 5%.

Tatai Derítő-tó
Az Által-ér táplált, hatalmas, 30 hektáros tó érdekessége az északi oldalon található kis sziget, valamint a tó közepén található nagy nádas. A nádas egyébként a tó keleti oldalára is jellemző. Északon horgásztanya, délen fenekező pálya várja a horgászokat. A horgásztó kezelője az Öreg-tó Golf Club. Napijegyet a horgásztanyán és Tatán lehet beszerezni. A horogra akadt halakat külön fizetés nélkül lehet elhozni. Gazdag halállomány várja a pecásokat: ponty 42%, amur 20%, keszeg és kárász 20%, csuka 8%, süllő 5%, harcsa 5%. (További információ a horgásztanyán, telefon: 06-34-485-914.)

Cseke-tó
A mesterséges tó egy gyönyörű park közepén, a tatai edzőtábor közelében fekszik, területe 18 hektár. Kezelője a Tatai Sporthorgász Egyesület. A Tatára látogatóknak feltétlen érdemes időt szánni egy kis kirándulásra a várba, vagy ellátogatni a vértesszőlősi régészeti területre, ahol a legöregebb magyar előember (Samu) maradványait találták. A tó északi partján horgászház segíti az idelátogatók kényelmét. Napijegy a tatai horgászboltban váltható. A kifogott halakért nem kell külön fizetni. A halak telepítési aránya: ponty 53%, busa, keszeg 25%, harcsa 8%, süllő 8%, amur 4%. (További információ: horgászház, telefon: 06-34-481-111.)

Tatai fényes fürdő
Szintén Tata közelében található a karsztvíz által táplált 2,5 hektáros tórendszer, mely az Arany Ponty Horgász Egyesület kezelésében látogatható. Remek célpont családoknak, hiszen a tavacskák némelyikében fürdeni is lehet. Napijegy a Fényes Fürdő Camping irodájában váltható. A lehorgászott halakért nem kell fizetni. Évente 1,5 tonna halat telepítenek a tavakba, ebben pedig ponty, amur, süllő, harcsa és keszeg található.