Vágólapra másolva!
A kenyai Paul Tergat a világ legjobb eredményével, 2:04:55 órás idővel nyerte a Berlin-maratont. A 34 éves afrikai atléta az amerikai Khalid Khannouchi tavaly április 14-én, Londonban elért 2:05:38 órás idejét javította meg.

A Berlin-maraton eredményei:

férfiak:
1. Paul Tergat (kenyai) 2:04:55 óra - a világ legjobb időeredménye!
2. Sammy Korir (kenyai) 2:04:56
3. Titus Munji (kenyai) 2:06:15

nők:
1. Hasimoto Jaszuko (japán) 2:26:32 óra
2. Emily Kimuria (kenyai) 2:28:18
3. Ornella Ferrara (olasz) 2:28:28

A világ legjobb ideje, amit Paul Tergat produkált a berlini maratonin, egyszersmind világcsúcsot jelent az IAAF, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség múlt hónapban, a párizsi világbajnokságon hozott döntése értelmében. Augusztusig maratoni távon világcsúcs helyett a világ legjobb időeredményeit tartották nyilván.

A kenyai győztes 43 másodperccel javította meg a marokkói születésű amerikai Khalid Khannouchi tavaly áprilistól élt időrekordját. "Meg akartam futni a világcsúcsot, erre készültem, s most persze, hogy boldog vagyok" - nyilatkozta a célba érés után az amúgy ötszörös mezeifutó-világbajnok, 10 ezer méteren pedig kétszeres olimpiai ezüstérmes Tergat, akinek a felhős, szeles idő nem kedvezett, segített viszont két honfitársa, akikkel gyakorlatilag vállvetve teljesítette a 42,195 kilométeres távot. A végül is harmadik Munji az utolsó kilométereken esett vissza, míg az ezüstérmes Korirt - akivel sokáig felváltva vezetett Tergat - csak az utolsó 20 méteren sikerült maga mögé utasítania a győztesnek.