Vágólapra másolva!
Sportág lett a farkasszemnézés az Egyesült Államokban.

A legutóbbi, New York-i tornán Will Lemon 7 perces nézéssel bizonyult a legjobbnak. Miután szempillarezdülés nélkül "legyűrte" ellenfelét, boldogan ugrott fel, jóllehet csurogtak arcán könnyei, amelyeket még nem az öröm, hanem a verseny kínja fakasztott.

Pedig Lemonnak még igen sokat kell néznie ahhoz, hogy megszoríthassa az országos farkasszemnéző bajnokot, Dave Wiggint, aki 17 perc és 34 másodperccel tartja a rekordot.

Míg gyermekek játékos kedvükben gyakran komolytalankodnak farkasszemnézés közben, addig New Yorkban nagyon komolyan vették a nagy számú közönség előtt lezajlott versenyt.

A vetélkedőt szervező Sean Linezo őszintén bevallja, hogy lustáknak való sportágról van szó. A szabályok egyszerűek: két személy leül egymással szemben egy asztalhoz, mindegyik mellett bíró foglal helyet. A játékosokat kamerák is veszik, ezek a közönségnek vetítik ki az egymásba fúródó "versenytekinteteket". Általában két perc elteltével a játékosok szeme elkezd "izzadni", és a könnyek végigcsordulnak arcukon.

Néha heves vitákra okot adó körülmény zavarja meg a tekintetpárbajt. Egy kis huzat például oda vezethet, hogy az egyik versenyző megrezdül, holott azt hiszi, hogy márványszoborként ül az asztalnál. Ez aztán véget nem érő vitákat szabadít el annak
eldöntésére, hogy milyen jellegű és erejű volt a huzat, illetve, hogy volt-e egyáltalán.

A 27 esztendős Sean Linezo nagy reményeket fűz az új sportághoz, remélve, hogy hamarosan bajnokságokat rendeznek majd Európában és a Távol-Keleten is - áll az AFP jelentésében.