Vágólapra másolva!

80 milliós veszteség az Aranyponty Rt.-nél

Mintegy 70-80 millió forint veszteséget okozott az aszály a rétimajori Aranyponty Halászati Rt.-nek; a napokban megkezdődött őszi lehalászás során a szokásos, hektáronkénti 800-1000 kilogramm helyett alig 500 kilogramm hal kerül csak a hálókba.

Lévai Ferenc cég elnök-vezérigazgató elmondta: az 1540 hektáron haltermelést folytató, tavaly félmilliárd forint termelési értéket előállító, és 100 millió forint adózás előtti eredményt produkáló gazdaságban a szárazságot főként a rétimajori halastavak sínylették meg.

Ugyanis az Alföldön a csatornákból és az ottani vízfolyásokból sikerült pótolni a hiányzó vízmennyiséget a halastavakba, a Dunántúlon azonban nem.

Az elnök-vezérigazgató szerint a tervezettnél alacsonyabb halhozam miatt a társaság a tervezett félmilliárd forintos árbevétel helyett nagy valószínűséggel mintegy 400 millió forintos bevételt könyvelhet majd el.

Lévai Ferenc hangsúlyozta: az, hogy nem lesz veszteséges a vállalkozás, az alföldi tavak jó haltermésének, valamint a cég "több lábon" állásának köszönhető.

Az Aranyponty Rt. ugyanis kihasználva a természeti adottságait, a haltermelés kiegészítésére megteremtette a horgász, az öko- és a gasztronómiai turizmus feltételeit, és építőipari ágazatot is működtet.

Horgászközpontot hozott létre, szálláshelyeket teremtett, rendszeresen szervez horgászversenyeket, helyet ad a természettel foglalkozó tudományos tanácskozásoknak, és madármegfigyelésre invitálja az érdeklődőket.