Vágólapra másolva!
Az ökoturizmust szolgáló tanösvényt avatott fel Haraszty László természetvédelmi helyettes államtitkár kedden, a szigetközi Lipóton; a 7,1 millió forintos fejlesztést a Fertő-Hanság Nemzeti Park megbízásából a Szigetköz rehabilitációs alapból valósította meg a győri Reflex Környezetvédő Egyesület.

A 18 kilométeres túra-útvonalon 12 pihenőhelyet létesítettek esőbeállókkal, a táj védett növényeit és állatait pedig információs táblák segítségével ismerhetik meg a látogatók.

Lajtmann József, az egyesület elnöke elmondta: az útvonalat úgy jelölték ki, hogy a Szigetközi Tájvédelmi Körzet jellegzetességeit meg lehessen ismerni, de a fokozottan védett értékeket kikerülje. Ugyanakkor a kerékpáros turizmusra gondolva az információs pontokkal egybeépített pihenőket az árvízvédelmi töltésekhez közel helyezték el.

Horváth Gyula, a Fertő-Hansági Nemzeti Park Igazgatóság Szigetközi Tájvédelmi Körzetének vezetője közölte: az ösvényt - amelyet reményeik szerint több hasonló követ majd - azért hozták létre, mert szeretnék, ha a tájegység lakossága is jobban megismerné annak a területnek az értékeit, amelyen él, természetesen nem megfeledkezve az ide irányuló egyre növekvő ökoturizmusról sem.