Vágólapra másolva!
Az utazási irodák kínálatában egyre inkább a síterepek játsszák a főszerepet, a tengerpart már felejtve. A síelésnek azonban mára több szakága is van, mégis gyakori panasz, hogy csak a hagyományos síléccel egyensúlyozók kedvében járnak az ajánlók, ha a síútvonalak ismertetéséről esik szó. Ezért összeállításunkban kifejezetten a legifjabb testvér, a snowboard legkedveltebb uticéljait mutatjuk be.

Magyarország - fájdalom - mind hómennyiség, mind síelhető pályák tekintetében elmarad a körülötte fekvő országoktól. Hát még ha a hódeszkások is szeretnének maguknak pályát találni, akkor elszomorító csak igazán a helyzet. Így vagy beérik a szegényes hazai viszonyokkal, vagy útra kelnek, hogy célba vegyék a szomszédok, vagy még távolabbi országok lankáit. Hogy segítsünk valamelyest eligazodni, esetleg igazi kalandra vágyóknak tippet adni, ajánlatunkban górcső alá vettünk néhány mindenképpen említésre méltó, túlzás nélkül síparadicsomnak titulálható helyet a közeli Ausztriában.

Ellentétben a magyar viszonyokkal, nyugati szomszédunknál a bőség zavarával "küszködik", aki snowboard pályát szeretne választani. Hiszen bármerre is menjen a hódeszkás, a "sógoroknál" a legtöbb sí fellegvárban már gondolnak a snowboard-ot kedvelőkre is, s több kilométer hosszúságú, gondozott pályákkal várják a hó szörföseit. Ezért válogatásunkban azokat a pályákat mutatjuk be, melyekről nem csak maguk az osztrákok nyilatkoznak elismerően, hanem a világ hódeszkás elitje is.

Planneralm-on látszólag semmi érdekeset nem találni, távol van a szálláshelyektől, sífelvonó is alig, a szórakozási lehetőségekről már nem is beszélve, és mégis! Planneralm az egyik legnépszerűbb helyek egyike, talán pont eldugottsága, nyugodt, csendes mivolta miatt. Az sem utolsó szempont, hogy árai alatta mozognak az osztrák átlagnak. Ha másért nem, hát ezért mindenképpen érdemes felkeresni. Kedveltségét továbbá annak is köszönheti, hogy a pálya karbantartói a hódeszkások által olyannyira kedvelt akadályokat és ugratókat szétszórták az egész síterületen, így az ügyességi elemek közt fújhat egyet a snowboardos, netán felfedezheti lécén csúszva a pályát övező fenyveseket.

Akik a szakág backcountry (erdei siklás) ágát kedveli jobban, azoknak Zauchensse-t ajánljuk. A legtöbb sípálya ennek megfelelően erdőben vezet, ezért az efféle izgalmakat kedvelők mindenképpen keressék fel. Alacsonyabb fekvése miatt a felhők kevésbé teszik tönkre a vakációt és a síelés élményét, ezért ha rosszra fordul az idő Ausztriában, a snowboardosok csak Zauchensee-ben bízhatnak. Ha a mégis szeretne kipróbálni egyéb "mókákat" is a hódeszkás, a közeli Flachauwinkel Absolut Parkjában erre is lehetősége adódik.

Aki jól viseli a felső tízezer villongásait, vagy valami igazán extrémre vágyik, feltétlenül vegye célba legalább egyszer Arlberg-et, közelebbről Lech és Zürs falucskákat. Mert bár mindkét település igen kis lélekszámú, turista és síelő annál több érkezik, de a világ minden tájáról ám! Hiszen a vidéket a síelés, a snowboard Hollywood-jaként is emlegetik. A menő sportkocsik, bárok, elit kaszinók és disco-k ugyanúgy jellemzők a vidékre, mint a szinte már-már életveszélyes pályák. Itt kéretik komolyan venni: lavina felszerelést mindenki vigyen magával, ha az ismert, kiépített pályákról letér! De azoknak sem árt felkötni a nadrágot, akik a száguldás megszállottjai, hiszen két méltán hírhedt lejtő - melyek 800 és 1000 méteres szintkülönbséget gyűrnek maguk alá pár perc alatt - várják a legbátrabbakat!

Végül minden snowboardos, aki csak egy kicsit is ad magára, el kell, hogy látogasson Innsbruck-ba, pontosabban Axamer Lizum-ba. Mert az említett helyet a világ csak a snowboard fővárosaként emlegeti. Itt találhatóak a legnagyobb hódeszka gyártó cégek központjai, de a város szülöttei adják a legtöbb profi osztrák boardost is, vagyis lejtői mellett utánpótlásképzése is méltán tett világhírnévre szert. Jellemző a pályákra a sokszínűség, porhavon, tágas nyílt terepen ugyanúgy síelhet, aki ellátogat Innsbruck pályájára, mint erdei ösvényeken kanyarogva. S hát az sem elhanyagolható szempont, hogy az egykoron két olimpiának is otthont adó város pezsgő éjszakai élettel várja a szórakozást kedvelőket.