Társoldalunk:

Bérces Edit három világcsúcsot futott

Bérces Edit a 24 órás futópados Guinness-rekordkísérlete során három világcsúcsot döntött meg kedd estére: nem csak a nőknél érte el minden idők legjobb eredményét; 100 mérföldön és a 24 órás futásban az abszolút, tehát a férfiak által tartott rekordot is túlszárnyalta!

A rekordkísérlet színhelye Budapesten, a Bécsi úti Eurocenter tetőszintjén található Fit 4 Fun fitnesz terem volt, ahol Bérces Edit a nőnapra időzítve, március 8-án 18 órakor kezdte a 24 órás futást, s értelemszerűen március 9-én 18 órakor fejezte be. A Guinness írországi központból elküldött szabálykönyv rögzítette, hogy a 24 órás kísérlet alatt a futó annyiszor állhat meg, ahányszor akar. A szüneteket fel kell jegyezni, és a kísérletet végig, megszakítás nélkül videóra kell venni. Abban az esetben, ha a futópad elromlik, a futó átugorhat a mellette elhelyezett tartalék gépre. A kísérlet közben tévézhet, zenét hallgathat, sőt futását segítheti segédfutókkal is. A lényeg az, hogy a 24 óra alatt minél nagyobb távot teljesítsen.

A helyszínen három futópadot helyeztek el egymás mellett. A zalaegerszegi atlétanő, akit az Ultrafutók Nemzetközi Szövetsége (IAU) 2002-ben az év legjobb ultrafutónőjévé választott, a középsőn rótta a kilométereket. Az egyik oldalán a tartalék gépje volt, a másikon pedig a kísérlet sikeréhez jelentős mértékben hozzájáruló Sztárváltó tagjai szedték a lábukat, hogy Bérces mégse magányosan fusson. A váltóban ott volt többek között a Dunaferr női kézilabda-csapatának négy kiválósága, Fehrling Bernadett, Pigniczki Krisztina, Lovász Zsuzsanna és Nagy Ivett is. Előbbiek csak rövid távot vállaltak, Nagy Ivett azonban több mint negyven percet futott a Bérces Edit által diktált kemény tempóban!

A rekordkísérlet meghirdetésekor a bejelentett cél a 24 órás futópados női világcsúcs, a 181,3 km megdöntése volt, amit a német Christine Sextl 2004. március 6-7-én, vagyis az elmúlt hét végén ért el. Bérces menet közben 14:15:08 óránál megdöntötte a férfi 100 mérföld, azaz 161 km rekordját is, amit az amerikai Serge Arbona január 24-e óta 14:22:00 órával tartott! A következő lépcsőben, 16:09:51 óra után a múltnak adta át Sextl csúcsát, s ezután már csak egy célja lehetett, hogy övé legyen minden idők legjobb 24 órás futópados rekordja is. Ezt is Arbona tartotta, hiszen a január 24-i futásánál ő sem állt meg 100 mérföldnél, 24 óra alatt 245,1 km-ig jutott.

Bércesnek viszont erre nem kellett 24 óra, mert kedden 17.30-kor összejött neki a 245,1 km! A még hátra levő fél óra már "levezetés", gyakorlatilag séta lett az Ironman-versenyző Kropkó Péter társaságában, aki előzőleg a hajrában nagyon sokat segített, hogy meglegyen az új, abszolút világcsúcs, amit immár Bérces Edit 247,2 km-rel tart!

Fábik Tibor