Vágólapra másolva!
Hétfőn jó kétheti szünet után újra kifutottak a halászhajók a Balatonra, ahol a továbbiakban a busa kifogására korlátozódik a hálós halfogás, a nemes halak megmaradnak a horgászoknak, s ezen a héten megkezdik a mesterséges süllőfészkek telepítését is - tudtuk meg Szabó Istvántól, a Balatoni Halászati Rt. üzemegység-vezetőjétől.

A környezetvédelmi tárca március 4-án állíttatta le a halászatot a magyar tengeren, hogy a továbbiakban csak a tó élővilágának egyensúlyát veszélyeztető, a Balatonba az 1970/1980-as években mesterségesen betelepített és túlzottan elszaporodott busa eddigieknél hatékonyabb kifogására szorítkozzék a balatoni halászat.

A FAO-val kötött megállapodásnak köszönhetően a balatoni halászok az eddigieknél hatékonyabb busafogást lehetővé tevő korszerű műszaki módszert használhatnak majd, annak bevezetéséig viszont hétfőtől a hagyományos módon folytatódik a magyar tengeren a busahalászat.

Szabó István tájékoztatója szerint a február 24-én megkezdett és március 4-én véget ért első rövid időszakban 1,2 tonna busát fogtak ki a balatoni halászok (erre az évre eredetileg 300 tonna busa hajóba emelését tervezték, de az új eljárásnak köszönhetően ez a szám megtöbbszöröződhet).A négy balatoni halásztelep (Keszthely, Fonyód, Szemes, Siófok) nyolc hajójának negyven halásza vesz részt a hétfőn újra megkezdett, állított hálós busafogásban. A halászok ezen a héten elkészítik és kihelyezik az idei süllőszaporodást segítő mesterséges halfészkeket, amelyekből a tervezett 3000 helyett 4000-4500 darabot állítanak össze és raknak le az ívásra alkalmas helyeken.

Forrás: MTI