Vágólapra másolva!
Olyan turisták járnak via ferrata vagy klettersteig-túrákra, akik kellő tapasztalattal rendelkeznek a túrázásban, szeretik a kihívásokat, és kacérkodnak a sziklamászással. Nem tiszta sziklamászásról van tehát szó, hiszen egy-egy sziklafalon vezető útvonalon számtalan mesterségesen a sziklába épített fogás áll rendelkezésre, a legnehezebb részeken pedig létrák vagy hidak ívelnek át. Mégis úgy érezhetjük, igazi sziklamászók vagyunk, hiszen a saját erőnkből értünk el mások számára megközelíthetetlen hágókat és csúcsokat. Ha elszántad magad, szükséged lesz a következő cuccokra.

A beülők között is többféle létezik, jelen esetben a sziklamászók által használt változat a legalkalmasabb. Fontos, hogy az újonnan szerzett beülőt még a túra előtt felpróbáljuk, ugyanis ebből is több méret létezik, annak ellenére, hogy a legtöbb helyen állíthatóak a méretei.

A hagyományos S, M, L, XL méretek figyelembevétele mellett is próbáljuk fel, mert márkánként változó a méretezés.

A beülőheveder és a ferrata közötti kontaktust a beülőre szerelt dupla kantár, valamint az erre rögzített karabinerek adják. A karabinerek között is többféle van, ezek részletezésébe most beletörne a bicskánk, ezért csak az expresszzáras, nagy nyílású karabinereket ajánljuk figyelmetekbe, ugyanis ez az a típus, amelyik a ferratákon a legkényelmesebb és legbiztonságosabb rögzítést adja. A nagyobb nyílás a vastagabb drótköteleken és rögzítések közötti átakasztást, az automatikus rugós gyorszár pedig ga yorsabb rögzítést segíti elő. Természetesen egyszerűbb kivitelű eszközökkel is próbálkozhatunk, de a biztonság lebegjen mindig a szemünk előtt. A kantárak készülhetnek kötélből, hevederekből, gyárilag vagy otthon, esetleg kérésre jobb boltokban is összeszerelnek számunkra ilyet. A kantárak és a karabinerek már együtt is kaphatók, kifejezetten ferratás utakhoz összeszerelt ún. klettersteig-szetteket a legtöbb túraboltban árusítanak.

A tapasztalat szerint ma a Petzl cég által gyártott Zyper Y típus a legmegbízhatóbb. Itt a karabinereket gumigyűrű rögzíti a hevederben való elfordulást megelőzendő. A karabinerek összeakadása, a központi karabiner elfordulása nagy veszélyeket rejt magában, melyet ebben az újabb szerkentyűben már kiküszöböltek. Fontos, ha "barkács" szettel túrázunk, hogy a karabinerekre szoros csomót kössünk, a kötelek végét pedig ragasszuk le.

Forrás: Kalandvilág
A kantár
Forrás: Kalandvilág
A karabinerek


Forrás: Kalandvilág
A sisak


Egyéb kellékek: több kitett részen, ahol huzamosabb ideig karunk erejére is szükség van, jól jöhet egy rövid standheveder és egy ahhoz rögzített zár nélküli karabiner. Ezzel a közeli fix pontra, drótra, létrához, trepnihez tudjuk magunkat kikötni, így kezünk megpihenhet, újabb fogások után nézhetünk.A túravezető könyvekben a nagyobb köteles ereszkedések idején ajánlják figyelmünkbe a kesztyű használatát, mely tenyerünket védi a sérülésektől.

Forrás: Kalandvilág
A beülő


A cikket a Kalandvilágnak köszönhetjük!