Vágólapra másolva!
A Vas megyei Velemértől Magyarszombatfáig 6,3 kilométer hosszan vezet a "sárga liliom tanösvény", amelyet hétfőn adtak át az Őrségi Nemzeti Park területén.

"A túra a kevésbé ismert Belső-Őrségen vezeti át az érdeklődőket, bemutatva annak természeti és kulturális értékeit" - mondta el az avatóünnepség után Szentendreyné Havas Márta, az Őrségi Nemzeti Park igazgatóhelyettese.

A tanösvény útvonalát úgy alakították ki, hogy a látogatók akár szakember vezetése nélkül is eligazodjanak anélkül, hogy az érzékeny terület sérülését okoznák - tudatta az igazgatóhelyettes.

"Az érdeklődők a tanösvény 11 állomásán elhelyezett táblák segítségével kaphatnak információkat például a veleméri Szentháromság templom történetéről, az őrségi népi építészetről, a Szentgyörgyvölgyi-patak, a nedves rétek, a száraz kaszálórétek és a láprétek élővilágáról, valamint a kisparaszti gazdálkodás sajátosságairól" - fűzte hozzá.

Szentendreyné Havas Márta elmondta azt is: a tanösvény "névadója" az Őrség kiemelkedő szépségű növényritkasága, a sárga liliom, amelynek egyik legnagyobb állománya ezen a vidéken található.

"A sárga liliomot - latin nevén Hemerocallis lilio-asphodelust - elsőként a németalföldi Carolus Clusius írta le az 1500-as évek végén, majd néhány liliomhagymát magával vitt hazájába. A sárga liliom nemesített változata később Hollandia egyik jellegzetes virágaként terjedt el, vásároltuk mi magyarok is, azt viszont csak kevesen tudják, hogy valójában az Őrségből származik" - mondta el a növény történetét az igazgatóhelyettes.

Hozzátette: a tanösvény kialakítását Hollandia 1,7 millió forintnak megfelelő összeggel támogatta.