Vágólapra másolva!
A magyar Vagabond kalandsport- és természetfilm-fesztiválra, illetve az e témában a világon az egyik legrangosabbnak számító kanadai Banff fesztivál  filmjeiből összeállított programra is várják az érdeklődőket szombaton a Millenárisra.

A 2002-ben életre hívott hazai filmek fesztiváljára az idén 38 filmet neveztek be, a versenyprogramba végül 11 alkotást választott ki a zsűri.

A Teátrumban 10 órakor kezdődik a versenyfilmek vetítése, a továbbiakat a Fogadóban tűzik műsorra, 13 órától, míg a Banff International Mountain Film Festival díjnyertes filmjeinek vetítése 19 órakor kezdődik a Teátrumban.

A kanadai Alberta tartomány Banff városkájában 1976 óta rendezik meg a Banff Mountain Film Festivalt, amelyre évente több száz film érkezik. A beküldött filmek között egyaránt megtalálhatók főiskolások által forgatott amatőr és a BBC vagy a National Geographic megrendelésére készült professzionális munkák.

A díjazott filmek az úgynevezett Banff világtúra keretében aztán összesen mintegy 250 településre, amerikai, illetve európai városba jutnak el. Ezek egyik állomása 1997 óta a magyar főváros is.

A szervezők tájékoztatása szerint a banffi alkotások budapesti vetítései különlegesnek számítanak, mert itt mutatják be a legbővebb - 3 x 60 perces - összeállítást, s a rendezvényhez szakmai bemutatók is társulnak.