Társoldalunk:

Jordánia fent és lent

Jordánia valóban felkapott hely, azonban kevés turistának adatik meg az ország autentikus misztikumának feltárása. Mi nyolc napig élvezhettük vendégszeretetét azoknak az embereknek, akik mind a mai napig a sok évezredes, ősi hagyományokban élnek, és erről nem is mondanának le semmi pénzért.

Bizonyára mindenki tud már valamit a napfényes Jordániáról, hiszen tavaly nyáron rendületlenül folyt a rádióból a reklám, amelyekben szenzációs áron kínáltak nyaralási lehetőséget ezen a távoli helyen. De vajon azt hányan tudják, mit is rejteget ez az egzotikus ország? Mi megpróbáltuk hiányos ismereteinket pótolni, bár ennyi idő alatt egyértelműen a lehetetlenre vállalkoztunk.

Kalandjaink állandó kiindulási pontja Akaba volt, mely Jordánia déli részén helyezkedik el, a Vörös-tenger partján. Innen indultunk barangolásainkra az ország különböző tájaira, mint az egyik leglenyűgözőbb világörökséghez, a kőbe faragott és az emberi szem előtt sokáig rejtve maradt, több ezer éves Petrába. A romváros színes faragott köveit látva, a homokkövet morzsolva ujjainkkal elképzeljük, amint az ott élő emberek puszta kézzel vájták ki és építették fel, a később láthatatlanságba és jó ideig feledésbe merülő poliszt.

Következő állomásunk Vadi Rum, azaz a Hold Völgye. Már a név is utal a táj jellegére; szemet gyönyörködtető, misztikus, holdbéli, vörös sivatag tárul elénk, a természet által megformált homokkő alakzatokkal. Este a hegytetőn, a naplemente hangulatára az ember lelkébe hihetetlen nyugalom és béke költözik; szólni sincs kedvünk, nehogy megtörjük a csendet és a pillanat élményét. A légkört ezután az esti tábortüzes beduin vacsora oldja. Az estét a bennszülöttek eksztázisba átmenő dobolása hatja át, melynek hangulata kis csapatunkra is átterjed.

Forrás: Kalandvilág
Petra
Kirándulásainkat összekötöttük némi vizes kalanddal is, és megcsodáltuk a Vörös-tenger élővilágát, mely az egyik leggazdagabb a Föld vizei közül.

A búvárkodás természetesen Jordániában is szabályokhoz kötött, azaz csak merülésvezetővel, a megfelelő okmányokkal, tehát vizsgával lehetséges. Ami a helyi mentalitást illeti, hajlamosak a szabályok könnyed kikerülésére, de felhívjuk a figyelmet arra, hogy a búvárkodás komoly felkészülést, de legalább is némi tanulást és gyakorlást igénylő sport. A víz alatti mozgás és a közeg megszokása nem törénik egyik pillanatról a másikra, így arra kérünk minden érdeklődőt, hogy rendkívül körültekintően és felelősséggel vállalkozzon a merülésre.

Forrás: Kalandvilág
A tűzhal életveszélyes is lehet!

A Vörös-tengert úgy kell elképzelni, mint egy nagy természetvédelmi területet, ahova igenis érdemes ellátogatni, hiszen a víz alatti világnál, annak sokszínűségénél kevés csodálatosabb dolog van. De amilyen csodálatos, annyira törékeny és veszélyeztetett lét ez. Aki merül, annak vigyáznia kell erre világra és szigorúan érintetlenül kell hagyni, azaz ne törjünk le korallokat és ne érintsük meg a halakat sem, ugyanis nem csak sérülékenyek, de veszélyesek is lehetnek. Márpedig nem jó egy távoli országban baleset miatt kórházba kerülni.

Jordánia szépségeit és nyugalmát minden érdeklődőnek szívünkből ajánljuk, de feltétlenül vegyük figyelembe, hogy mi csak vendégségbe megyünk oda, és tartsuk tiszteletben szokásaikat, kultúrájukat, amely meglehetősen különbözik az európai életviteltől és normáktól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK