Vágólapra másolva!
Kevesen tudják, hogy idestova tíz éve nálunk is létezik Strandlabdarúgó-szövetség. Sőt, már strandlabdarúgó-válogatottunk is van, kapitánynak pedig sikerült megnyerni az Újpest hajdani gólkirályát, Bene Ferencet, valamint játékosedzőnek Kovács Kálmánt, a Honvéd volt válogatott balszélsőjét. Az együttes augusztusban a spanyolországi Mallorcán vesz részt a C csoportos világbajnokságon, előtte azonban megrendezik az országos bajnokságot is idehaza.

Egyre népszerűbb Magyarországon az úgynevezett homokfoci, márpedig 1995-ben éppen ezzel a céllal alakult meg a Magyar Strandlabdarúgó-szövetség. Abban az évben a Tisza-tónál megrendezték az első bajnokságot, amelyen összesen 32 csapat küzdött "a homok legjobbja" címért. Az utóbbi években rendszeresen 200-nál több nevezés érkezik, ami azt jelenti, hogy egy-egy szezonban 2000-nél is több futballista lép pályára a nyár folyamán. Míg kezdetben még a Tisza-tóhoz zarándokoltak a részt vevő csapatok, addig az évek során újabb és újabb helyszínek kapcsolódtak be a versengésbe, így mára az ország legkülönbözőbb strandjai és fürdővárosai adnak otthont az eseménynek.

A játék közkedveltségének titka a látványosságában rejlik, hiszen szemben a hagyományos futballal a homokfociban a labda legtöbbször a levegőben van, a játékosok szinte a légtérben úszva próbálják megjátszani azt. A látványos biciklicselek, ollózások, kapáslövések mind-mind hozzátartoznak egy-egy vérbeli strandfocimeccshez. A sportággal foglalkozó statisztikusok kiszámították, hogy átlagosan 30 másodpercenként van egy-egy kapura lövés, amelyből 3-4 percenként esik gól, így a futball ezen "szakága" sokkal fordulatosabb mérkőzéseket képes produkálni, mint a füves pályás testvére.

Az idei bajnokság négy helyszínen zajlik majd: június 25-27. között Tiszakécskén, július 2-4. között Balatonbogláron, július 9-11. között Balatonaligán, július 16-18. között Abádszalókon lépnek homokra a csapatok, míg a döntőre július 23-25 között Balatonbogláron kerül sor. Az országos bajnokság lebonyolítása Grand Prix rendszerű. Egy-egy hétvégén 40-50 csapat méri össze erejét, és az elért helyezéseknek megfelelő pontszámokat kapnak az együttesek. A 4 selejtezőt követően a legtöbb pontot gyűjtő 16 csapat jut be a balatonboglári országos döntőbe, ahol a bajnoki cím mellett több mint kétmillió forint jutalmat osztanak szét.

Még egy tétje van az idei bajnokságnak: a 10 legjobb játékos tagja lesz a magyar strandlabdarúgó-válogatottnak, amely augusztus elején részt vesz a mallorcai C csoportos Európa-bajnokságon. Szövetségi kapitánynak sikerült megnyerni Bene Ferencet, az Újpest legendás középcsatárát, játékosedzőnek pedig Kovács Kálmánt, a Honvéd egykori remek balszélsőjét. A két szakember már az elmúlt esztendőkben is figyelemmel kísérte a honi bajnokság alakulását, így nem lesznek ismeretlenek számukra a játékosok. Előzetesen egy 30-40 fős névsort állítottak össze, a kiszemelteket megkülönböztetett figyelemmel kísérik majd, de rajtuk kívül is bárki bekerülhet az utazó keretbe, aki játékával felhívja a figyelmét a kapitánynak.

A magyar csapat a mallorcai vb-n Hollandia, Ukrajna, Svédország, Lengyelország, Görögország, Szlovénia és Monaco válogatottjával került egy csoportba. Amennyiben Bene Ferenc gárdájának sikerülne megszerezni az első helyet a C csoportban, akkor a válogatottunk részt vehetne a szeptemberi monacói nagydöntőn. Itt már olyan országokkal is összemérhetné erejét, amelyekben jelentős tradíciója van a strandfutballnak. Bene és Kovács az országos bajnokság után jelöli ki a keretet.

Bánki József