Vágólapra másolva!
A valaha katonai célú műholdas helymeghatározó rendszerek ma már népszerű kalandtúrák eszközei: a játék lényege, hogy egy kirándulás vagy túra keretében GPS segítségével kell megtalálni az eldugott geoládákat.

A "kincsesládákban" természetesen nem kincs van: a szellemi győzelem a lényeg. A megtaláló a ládában lévő naplófüzetben rögzítheti a sikeres találatot. Ha a kis emléktárgyak közül megtetszik neki valami, egy csereajándékot hátrahagyva kell az ereklyével távozni.

A játék - amely rövid idő alatt világszerte óriási sikert aratott - alapja az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztériuma által elsődlegesen katonai célokra kifejlesztett, a Föld bármely pontján, a nap 24 órájában működő műholdas helymeghatározó rendszer - rövidítve GPS, azaz Global Positioning System -, amely akkora, mint egy mobiltelefon, és az ára is hasonló, mint a jobb GSM telefonoké.

A GPS hamar kedvelt lett Magyarországon is. A lakosság számához viszonyított ládaszámot tekintve - idéz az egyik magyar életmódmagazin egy májusi adatot - elsők vagyunk Európában, körülbelül 1200-an űzik ezt a különleges sportot. A ládaadatok számtalan formában letölthetők számítógépre, ahol térképen kitalálható a túra útvonala.

A fotózás sem gond ma már: így a www.geocaching.hu honlap egy gazdag, bárki által elolvasható és gazdagítható online útinaplóvá válik. A játékhoz bárki szabadon csatlakozhat, keresgélheti a "kincseket", és elrejtheti a saját "geoládáját" a kiválasztott területen. Vannak olyan baráti társaságok, amelyeket a geocatching hozott össze. A magányos ládavadászok száma legalább akkora, mint a családi túrázóké.

A ládavadászok között sok a megszállott, többségük hightech-mániás, aki imádja a különféle ultramodern szerkentyűket, és általában mindent, amibe elemet kell tenni. Legtöbbjük még az erdőben is laptoppal a kezében sétál, de legalább levegőn van.

Éppen ez a játék célja: kimozdítani a gépfüggőket a négy fal közül és kivinni őket a természetbe.