Vágólapra másolva!
Száz év óta először alakítottak ki Magyarországon új élőhelyet pisztrángok számára.  Vas megyében az új ebergényi Kastélyszálló ősparkján keresztül hatalmas platán fák között kanyargó Gyöngyös-patak egy kilométer hosszúságú szakaszát tették alkalmassá, hogy ott természetes környezetükben éljenek és szaporodjanak a pisztrángok, nem utolsósorban azért, hogy odavonzzák a horgászni vágyó turistákat.

Csécs Sándor, a Sporthorgász Egyesületek Vas megyei Szövetségének ügyvezető elnöke elmondta: szövetségük az arra alkalmas vasi patakokban meghonosítani a pisztrángokat és azok horgászatát, ennek érdekében megkezdték a telepítést, az idén már több mint 14 ezer előnevelt pisztrángot telepítettek a Gyöngyösbe, a Pinkába és a Répcébe.

Az Ebergényi család egykori kastélyának 11 hektáros parkja különleges lehetőségeket kínál, hiszen a 17. században épült kastélyt az 1990-es években teljesen helyreállították, kastélyszálló üzemel benne étteremmel, uszodával, számos rekreációs lehetőséget kínálva, így a hely akár a minőségi horgászturizmus egyik hazai bázisává is válhat.

"Ezen a helyen az igényes horgászturizmus családi szinten is kezelhető, hiszen amíg mondjuk a családfő egy igazi vadvízen az egyik legnemesebb halra horgászik, addig a család többi tagja is kényelmesen tud pihenni" - hangsúlyozta Csécs Sándor.

"A Gyöngyös vizének átvezetésével egy kis sziget körül kialakítottunk egy 1,4-1,8 méter mélységű elkerülő övcsatornát, amelynek két végét halrácsokkal láttuk el. Ide 600 kilogramm 30 centiméteren felüli pisztrángot telepítünk, köztük lesznek 2 kilogrammot elérő rekordlistás példányok is" - mondta a vasi horgász szövetség elnöke.

A hely speciális horgászszabályairól elmondta: a Gyöngyös vadvizén és a már említett övcsatornában is kizárólag egy bottal, egyágú horoggal, horogszabadító és szák használatával lehet majd horgászni, viszont tilalmi idő nincs. A pisztrángokat egyelőre Szilvásváradról szerzik be, de elmondása szerint Vaskeresztesen a szilvásváradi pisztráng tenyészetet fenntartó Sáfrány család fejlesztésbe kezdett.

A Pinka által körülvett szigeten egyhektáros területen egy dán típusú ivadék nevelőrendszert hozott létre, és egy év múlva már az ott nevelt pisztrángokkal népesítik be az új vasszécsenyi horgászparadicsomot is. A pisztrángost pénteken avatják fel, és október végétől nyitják meg a horgászok előtt.