Vágólapra másolva!
Hawaii és Egyiptom után az Egyesült Arab Emirátusokban rendezi meg a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) a maratonisták nyíltvízi világbajnokságát. A 3. ilyen vb-n, amely november 26-án kezdődik és december 2-án zárul, Gercsák Balázs és Nagy-Pál Levente személyében két magyar is szerencsét próbál.

Az Amerikában tanuló Nagy-Pál két esztendeje már megismerhette az efféle világverseny hangulatát, Gercsák, a Jövő SC "amúgy" normálmedencés versenyzője viszont most próbálhatja ki magát először hosszabb távú nemzetközi viadalon - mondta el csütörtökön Molnár Attila szakágvezető - Öt és tíz kilométerre nevezték őt is, míg a harmadik világbajnoki számban, 25 kilométeren ezúttal nem lesz magyar induló.

Korábban, a sportágtörténeti nyitányon, a 2000-es honolului vb-n mindhárom távon szerepeltek magyarok, igaz, többnyire csak a hátsó régióban végeztek, üdítő kivételt jelentett viszont Balázs Eszter, aki a 14. lett 25 kilométeren, 10 km-en pedig 13-ként ért célba.

A 2002-es Sarm-el-Sejk-i világbajnokságon hasonló pozíciók jutottak a legjobban teljesítő magyaroknak: Hegedűs Diana 5 km-en a 15., míg Barsi Claudia a középhosszú távon a 14., 25 km-en pedig a 13. helyet érdemelte ki.

A felsőfokú tanulmányait a tengerentúlon folytató Barsi nem lesz ott a 2004-es vb-n, a kétfős magyar csapattal szemben a tisztes - középmezőnybeli helyezéseket feltételező - szereplés az elvárás.

A dubaji nyíltvízi világbajnokságot az emirátusok fővárosának szívében, a Creek Parkban található, s a verseny idején bizonyosan jóval 20 fok feletti vízhőmérsékletű Creek folyóban bonyolítják le - tűnik ki a FINA honlapján közzétett vb-előzetesből.