Vágólapra másolva!
Húszan vágtak neki november 7-én a franciaországi Les Sables-d'Olonne kikötőjéből a világ legnehezebb vitorlásversenyének, a Vendée Globe-nak, keddtől azonban hivatalosan már csak tizenheten versengenek. A résztvevőknek kikötés és külső segítség nélkül kell körbevitorlázniuk a Földet.

Még a hét végén a francia Hervé Laurent hajója, az UUDS rosszul viselte a Dél-Afrika partjainál tomboló viharokat, jelentős károkat szenvedett el, ezek közül pedig az egyik, a kormánylapát meghibásodása döntőnek bizonyult. Laurent hajója javítását követően vélhetően a mezőny után indul, de már versenyen kívül.

Laurent után az osztrák Norbert Sedlacek is feladta a Vendée Globe-ot: az eredetileg húszfős mezőny a következő napokban várhatóan tovább fogyatkozik, több induló hajója ugyanis javításra szorul.

Sedlacek a billenthető tőkesúly egyik forgócsapjának meghibásodása miatt kénytelen kiszállni, mivel a vitorlás így irányíthatatlanná vált, s a hibát egyedül nem tudja elhárítani. "A legrosszabb az egészben az, hogy egy vállalkozás, amelyre három évig készültem, egy apró, banális hiba miatt hiúsul meg. De ilyen az élet!" - mérgelődött Sedlacek

Az osztrák vitorlás után a brit Alex Thomsont érte el a vég, miután a fedélzeten keletkezett hatalmas lyuk miatt fel kellett adnia a viadalt. A trió mellett többen Fokváros felé tartanak, hogy a part menti nyugodt vizeken próbálják kijavítani a hibákat. A svájci Dominique Wavre vitorlásán a cockpit mellett folyik be a víz, míg a francia Jean-Pierre Dicknek tönkrement a teljes elektromos rendszere.

Az élen a helyzet változatlan, nagy fölénnyel halad Ausztrália déli partjai felé Jean Le Cam (Bonduelle) és Vincent Riou (PRB). A két francia pillanatnyilag különversenyt vív, hiszen a harmadik helyezett honfitársuk, Roland Jourdain (Sill et Veolia) is már több mint 500 mérföldes hátrányban van velük szemben.

A legutóbbi, 2000/2001-es kiírás során a francia Michel Desjoyeaux 93 nap 3 óra 57 perces rekorddal nyert.