Vágólapra másolva!
Európa, sőt, a világ legpatinásabb síközpontjai közt tartják számon a Tour de France egyik klasszikus befutójául szolgáló Alpe d'Huezt. Itt található a kontinens leghosszabb fekete pályája, ami a 3330 m-es Pic Blanc csúcsról 16 km-en keresztül kanyarog egy 1400 méterről induló lift aljához. Hibátlan hóban és napsütésben síeltük be a népszerű francia síközpont pályáit és szűz terepeit, azonban a modern infrastruktúra ellenére nem voltunk egyértelműen elragadtatva a síparadicsomtól.

Első lépésben, íme a paraméterek: 236 km pálya, 87 sílift, 1280-3330 m.

A síközpontokat sokan, sokféle szempont szerint értékelik. Vannak, akiknél a vásárlási lehetőségek és az éttermek legalább akkora súllyal esnek latba, mint a síelés minősége. Ez a leírás kizárólag a sportra összpontosít, de nem hagyja figyelmen kívül az ottlétünket kellemesebbé tevő tényezőket sem.

A világon mindössze 20 olyan síközpontot jegyeznek, ahol egy csúszással több mint 2000 m szintkülönbséget be lehet síelni. Az, hogy Alpe d'Huez (ejtsd: "alpedüez") egyike ezeknek a helyeknek, már önmagában minősít. Ebből például gondolhatjuk, hogy az Alpe d'Huez freeride paradicsom...

A hely mikroklímájáról is híres, és így az egyik legtöbb napsütéses órákkal rendelkező francia síközpontként méltán állítja magáról a szlogenben, hogy "a napfény szigete". De természetesen ne felejtsük el, hogy az Alpokról beszélünk, ahol azért igencsak zord is tud lenni az időjárás.