Vágólapra másolva!
Egy ausztrál cég olyan technológiát fejlesztett ki, mely megvédi a búvárokat és a szörfözőket a cápatámadásoktól. A nagy fehér cápát igen vonzzák az Ausztrália déli partvidékét övező áramlatok, így a cég szerint állandó veszélyt jelentenek a búvárok számára. A partvonal több hal- és fókakolóniának ad otthont, a búvárok fésűkagylókra és gyöngykagylókra vadásznak, naponta akár 10 órát is a vízben töltve.

A gyártó állítása szerint az általuk feltalált készülék - Shark Shield - megvédi a búvárokat.

Amikor a cápa támadni készül, automatikusan becsukja szemeit, hogy megvédje azokat. Látás nélkül orrának apró érzékelőivel követi a zsákmány mozgását, ezek felfogják az áldozat elektromos jeleit. A "cápamező" ebből kovácsol előnyt, ugyanis sokkal erőteljesebb elektromos impulzust bocsát ki. Az erős impulzus kényelmetlenül érinti a halat, mely végül is otthagyja a zsákmányt.

Az akkumulátorral működő készülék akkor kapcsol be, amikor a búvár a víz alá merül, illetve a szörföző begázol a hullámok közé, ezután állandó jelleggel generálja az elektromos áramot. A készülék feltalálói szerint az elektromos impulzus nem befolyásolja a tengeri élővilágot, és nincsen semmilyen káros hatása a halakra vagy viselőjére.

Paul Lunn, a SeaChange cég alapítója szerint a készülék a cápa idegrendszerére hat. A hal úgy érzi, nem kap levegőt és nem képes mozdulni, túlélési ösztöne ekkor kerekedik felül. Lunn szerint a készülék irányított elektromos mezőt hoz létre a vízben, mely nagyon gyorsan eloszlik, így nincsen káros hatása a cápára. A technológia egyik nagy előnye, hogy amikor a cápa kiért az 5-8 méteres hatótávolságból, semmiféle mellékhatást nem tapasztal.

A készüléket egyébként egy évtizeddel ezelőtt Dél-Afrikában fejlesztették ki, de sorozatgyártásra csak most került a 400 grammos kis készülék.

Felhasználása sokrétű, sportolók a készülék fő egységét a combra, az antennát pedig a bokára erősíthetik, emellett a Shark Shieldet halászhálókhoz is rögzíthetik, így megelőzhető, hogy a cápák ellopják a csapdába esett halakat, illetve maguk is fogollyá váljanak.