Vágólapra másolva!
Carlos Pena, a fiatal spanyol úszó május 13. és 16. között Közép-Európa legnagyobb taván próbálja ki erejét. A tét a Balaton hosszában történő átúszása. Az "Ússz a Balatonért!" jótékonysági sportrendezvény célja az, hogy felhívja a figyelmet a tó jó ökológiai állapotának megőrzésére, fenntartására.

A spanyol hosszútávúszó és környezetvédelmi aktivista az elmúlt 15 évben számos lehetetlennek hitt távot teljesített már. Átúszta a Gibraltári-szorost, a dél-amerikai Titicaca-tavat, úszott már folyóban, tengerben és a híres Loch Ness vizében is.

Carlos Pena kifejezetten azért érkezett Magyarországra, hogy hosszában átússza a Balatont. Ez alkalommal nem csupán a 77 kilométer hosszú táv vagy a különleges hely vonzza. Célja most is a figyelemfelhívás a Balaton ökológiai egyensúlya fenntartásának, a nemcsak Európában, de a világon is egyedülálló természeti és kulturális értékek megőrzésének fontosságára. Ezzel a vállalkozásával egyúttal támogatja sokaknak azon törekvését, hogy a tó kiemelt természeti értékei mihamarabb világörökségi oltalom alá kerüljenek.

A Balaton, bár felületi kiterjedése nagy, sekély volta, kis vízgyűjtője és számottevő környezeti terhelése miatt különösen sérülékeny. Éppen ezért a tó fenntarthatóságának kulcskérdése, hogy jövője három alappillérének: a környezetnek, a társadalomnak és a gazdaságnak összhangja kialakuljon, nemcsak a közvetlen üdülőkörzetben, hanem a teljes vízgyűjtőn. A Balaton és vizének, környezetének védelme nem vonatkoztatható el vízgyűjtő területétől. A környezeti célok elérése érdekében komplex programok és intézkedések kidolgozása, megvalósítása szükséges. Ezekhez pedig európai uniós és hazai források igénybevétele is indokolt. Fontos volna ezen intézkedések, programok kidolgozása már az EU következő költségvetési időszakában. Az európai közösség szempontjából is fontos kérdés a lehetséges klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak kivédése, adaptációs stratégiák mielőbbi kidolgozása a nagy tavakra. Ehhez mintaterületként a Balaton a legalkalmasabb.

Forrás: MTI


Pena az "Ússz a Balatonért!" kezdeményezés keretében négy nap alatt kívánja teljesíteni a távot. A tervek szerint napi 18-20 km-t tesz meg. Az a pont, amit az úszó az adott napon elér, GPS-szel kerül meghatározásra, ettől a ponttól hajó viszi ki a partra, és másnap a bemért ponttól folytatja útját.

Az úszó május 7-én érkezett Magyarországra, és néhány napos edzés után, 13-án (péntek) reggel 7 órakor Balatonakarattyáról neki is vágott a az első távnak. A délutáni órákban érkezik meg Zamárdiba.

Tervezett útvonal:
1. nap: Balatonakarattya-Zamárdi
2. nap: Zamárdi- Balatonlelle
3. nap: Balatonlelle-Balatonfenyves
4. nap: Balatonfenyves-Keszthely

Az útvonal légvonalban értendő, így az adott települések csak irányadóak, a tervek szerint kb. azok magasságában fejezi be a napi távot.