Vágólapra másolva!
Minden futó tudja, hogy az edzés legfontosabb kelléke a jó és kényelmes cipő. Ezért nem mindegy, mi van a lábunkon a kocogások alkalmával.

A futócipőket általában három kategóriába sorolják. A stabil cipők közé azok tartoznak, amelyek "problémás" fizikumú futóknak (túlsúly, ízületi gondok stb.), illetve fokozott belső peremterheléssel futók (bokasüllyedés, X láb) részére készülnek.

A neutrális futócipők a normális lábboltozatú futóknak készülnek, ők vannak a legtöbben.

A harmadik típus, a könnyű súlyúak könnyített szerkezettel készülnek, és általában versenyekhez, illetve gyorsabb edzésekhez alkalmasak.

Fontos megjegyeznünk, hogy a kategóriák között sok átmenet van, mindamellett a választás a futás jellegétől és távjától is függ, ezért feltétlenül próba alapján döntsd el, hogy milyen legyen a futócipőd. Mindenképpen szakboltban érdemes vásárolni, ahol tanáccsal is szolgálhatnak.

Lábtípus határozza meg, milyen cipőre van szükségünk

Normál magasságú lábboltozat: normál futási stílus

Forrás: Sportpiac




Ha körülbelül a felét látjuk a talpboltozatnak, akkor a leggyakoribb a lábtípusunk és normál forgatóizmunk van.

Mint normális (semleges) lábboltozatú futónak, számunkra a legnagyobb a cipőválaszték, de elsősorban a semleges, belső támaszték nélküli cipőt ajánljuk.

Lapos boltozatú lábfej: pronáló (befelé dőlő) futási stílus

Forrás: Sportpiac




Ha teljes talplenyomatot látunk, akkor laposabb a lábboltozatunk, és lábfejünk befelé dől.

Szakkifejezéssel: valószínűleg túlzottan pronáló a futási stílusunk. Ez a futás során, a becsapódás utáni pillanatban a lábboltozatot fokozottan befelé terheli meg, mely növeli a sérülésveszélyt. A pronáló futóknak pronálás elleni stabilizálóval, illetve mozgáskontrollal és dupla sűrűségű középtalprésszel ellátott cipő kell, amely fokozottan véd a befelédőlés ellen, és külön tartást biztosít.

Magas lábboltozat: szupináló (kifelé dőlő) futási stílus

Forrás: Sportpiac




A magas boltozatú lábfej azt jelenti, hogy a talp külső ívén futunk, vagyis a futási stílusunk valószínűleg alulpronáló, illetve szupináló. Ez a legritkábban előforduló lábtípus.

Ha a talplenyomatunkon csak a sarkunkat és a lábpárnát látjuk, és csupán egy vékony vonalként a lábunk külső szélét, akkor magas a talpboltozatunk. Ennek az eredménye, hogy túl nagy ütődést továbbít a lábunk, melyet a boltíved nem képes elnyelni. Magas lábboltozatú futók számára legalkalmasabbak a semleges, illetve párnázott cipők, mivel a puhább középtalprész segít a védelemben. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a szupináló futók cipője nincs ellátva stabilizálótechnológiával, illetve egyes gyártók egy külső él erősítést tesznek a felsőrész és a talp találkozásába.