Vágólapra másolva!
A József Anna, Makai Eszter, Kálló Gyöngyi összeállítású magyar csapat ezüst-, míg a Líbor Dezső, Földesi István, Cseh Csaba alkotta férfi együttes bronzérmes lett a Visegrádon rendezett 11. amatőr szumó Európa-bajnokságon.

Bárdosi Sándor aligha gondolta volna egy hónappal ezelőtt - amikor a Magyar Szumó Szövetség megkereste őt, hogy mi lenne, ha indulna a visegrádi szumó Európa-bajnokságon, - hogy a tiszteletére a magyar Himnusz szól majd, és Európa-bajnokként üdvözli őt a mintegy ezerfőnyi közönség a Dunakanyarban.

"Álmomban sem hittem volna, hogy valaha szumózni fogok. Aztán úgy gondoltam, hogy miért ne próbálhatnám ki magam a birkózáson kívül egy másik sportágban. Aztán tessék! Ez lett belőle" - mondta mosolyogva a sydneyi olimpia ezüstérmese, miközben lelkesen fogta a jól megérdemelt kupáját és aranyérmét

Bárdosi Sándor a férfiak 85 kilogrammos mezőnyében, végig magabiztosan "lökdöste" ki ellenfeleit a dohyo-n (szumó küzdőtér) kívülre, önmagát is meglepve: "Egyetlen célom volt, hogy ne az első fordulóban essek ki. Hatalmas drukk volt bennem. Sőt! Még izgultam is, pedig voltam már egy-két világversenyen, de azért ez mégiscsak más volt.

Arra kérdésemre, hogy esetleg ez azt jelenti, ezt követően sportágat váltana, a siker ellenére visszafogottan válaszolt: " Nagyon jól sikerült a szumóban a debütálásom, de azt hiszem egy időre még meg maradok a birkózásnál. Szeptember végén jön a budapesti világbajnokság és szeretnék az "igazi" sportágamban is valami maradandót alkotni az idén". Ezután csibészesen rám kacsintott, ahogyan csak ő tud, és elment ünnepelni a magyar táborral. Volt mit, hiszen a 11. szumó Európa-bajnokságon a három nap alatt a magyar kompánia tíz érmet nyert.

Az első napon a junior korú versenyzők bizonyíthatták tudásukat, és Nagy Barna 85 kg-ban, míg Bernáth István 100 kg-ban lett Európa-bajnok. Nagy András és Gulyás Csaba bronzérmet vehetett át, míg a fiatal magyar hölgyek is kitettek magukért, hiszen a csapatbajnokságban ők is a dobogó harmadik fokára állhattak föl. A junior korú magyar versenyzők sikereit, aztán a felnőttek követték. Az Európa-bajnokság második napján Líbor Dezső +115 kg-ban bronzérmes lett, akárcsak Nagy Barna aki junior kora ellenére 85 kg-ban a felnőtteket is megszorította. Zárásképpen a felnőttek csapatbajnokságán a magyar hölgyek (Makai Erika, Kálló Gyöngyi, József Anna, Szárazné Oláh Márta) másodikként fejezték be a versenyt, míg a férfiaknak (Líbor Dezső, Földesi István, Kalmár István, Cseh Csaba) az értékes bronzérmet akasztották a nyakukba.

"Soha rosszabb Európa-bajnokságot" - mondta Kollarik Mihály, a Magyar Szumó Szövetség elnöke, aki elégedetten mosolygott a verseny végeztével, majd azzal zárta sorait, hogy 2007-ben, amikor szintén Magyarország ad otthont a sportág Európa-bajnokságának, megpróbálják túlszárnyalni ezeket az eredményeket. A kérdés már csak az, hogy vajon Bárdosi Sándorral vagy nélküle.

Tomka Tivadar